4 Faktor Yang Mempengaruhi Kelajuan Internet Anda

 


Rangkaian 5G terkini menjadikan ramai orang bersemangat kerana terdapat harapan terbuka luas untuk internet yang semakin pantas. Harus diingat, sebenarnya ada sejumlah perkara yang mempengaruhi kelajuan rangkaian internet.

Dipetik dari Origin Energy, Isnin (7/6/2021) berikut adalah beberapa faktor yang dapat mempengaruhi kelajuan internet:


1. Jenis penyambungan

Kelajuan internet anda sangat bergantung pada jenis sambungan yang anda ada. Terdapat beberapa jenis sambungan internet yang tersedia, termasuk:Fiber

Kabel

Memperbaiki Tanpa Wayar

Satelit

ADSL

mendail

Di antaranya, terdapat banyak teknologi yang berbeza yang digunakan dan mereka mempengaruhi dengan kelajuan yang berbeza.


2. Kesesakan rangkaian

Apabila semua orang berada dalam talian, internet boleh menjadi perlahan. Walaupun rangkaian moden dirancang untuk menangani jumlah sambungan yang tinggi, anda mungkin masih mengalami penurunan kelajuan pada waktu penggunaan internet yang tinggi.


3. Masalah WiFi

Sekurang-kurangnya ada tiga perkara yang mempengaruhi; lokasi penghala, gangguan dan jiran.


Perkara pertama yang perlu dipertimbangkan adalah jarak dari peranti dan penghala anda. Ketinggian penghala dari tanah, dan jaraknya dengan bahan pepejal seperti konkrit dan logam juga mempunyai kesan kerana mereka dapat menyekat isyarat Wifi.


Selanjutnya, walaupun Wifi biasanya menggunakan frekuensi yang berbeza daripada kebanyakan peranti di rumah anda, masih ada kemungkinan peranti tersebut menyebabkan gangguan yang mengakibatkan kelajuan lebih perlahan.


Begitu juga, kawasan dengan sebilangan besar rangkaian Wifi, seperti bangunan pangsapuri, mungkin mempunyai kekuatan isyarat yang lemah kerana frekuensi yang bertentangan.


4. Pakej

Kelajuan pakej yang anda pilih dari penyedia perkhidmatan internet anda juga merupakan faktor terpenting yang mempengaruhi keseluruhan kelajuan internet. Pastikan anda memahami pakej yang anda gunakan.

4 Faktor Yang Mempengaruhi Kelajuan Internet Anda 4 Faktor Yang Mempengaruhi Kelajuan Internet Anda Reviewed by thecekodok on 1:19:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.