4 Tabiat Buruk yang Menyebabkan Penghalangan Kulit Rosak


 Penghalang kulit adalah lapisan terluar kulit yang berfungsi melindungi kulit daripada perengsa seperti bakteria, pencemaran, habuk, dan lain-lain. Selain itu, penghalang kulit juga berfungsi untuk mengekalkan tahap penghidratan kulit dengan mencegah penyejatan air dari kulit.

Kerana peranannya yang sangat penting untuk kesihatan dan kestabilan keadaan kulit, penghalang kulit harus selalu dijaga dalam keadaan kuat dan baik. Kerapuhan penghalang kulit akan membawa banyak masalah pada kulit, seperti kulit yang mudah teriritasi, kekeringan, dan jerawat.


Penghalang kulit itu sendiri dapat menurunkan prestasinya seiring usia kita, Ladies. Walaupun begitu, penghalang kulit juga boleh rapuh dan rosak disebabkan oleh sebab selain usia. Apakah sebab-sebab lain? Lihat artikel berikut, ya!


1. Formula Pembersih Keras


Menggunakan pembersih yang terlalu keras dan beralkali boleh menyebabkan pH kulit tidak seimbang. Gangguan pH kulit akan memberi kesan buruk kepada penghalang kulit. Sebaik-baiknya, pH kulit sekitar 4.2-5.6. Sekiranya pH kulit terlalu beralkali, kulit akan kelihatan bersisik dan merah.


Di samping itu, pembersih dengan formula yang keras dapat menghilangkan lapisan lemak pada lapisan paling luar kulit. Ini boleh menyebabkan kerosakan pada penghalang kulit. Untuk itu, Wanita boleh memilih pembersih yang diformulasikan dengan lembut dengan pH yang seimbang.


2. Pengelupasan berlebihan


Pengelupasan bertujuan untuk membuang sel kulit mati pada kulit, agar kulit lebih bersih dan mengelakkan pori tersumbat. Namun, pengelupasan terlalu banyak boleh menyebabkan masalah pada kulit.


Ini kerana proses pengelupasan berlebihan tidak hanya membuang sel-sel kulit mati, tetapi juga mengikis lapisan kulit terluar, iaitu penghalang kulit. Jadi, pengelupasan berlebihan akan menyebabkan penghalang kulit menjadi rosak dan kulit menjadi jengkel.


Oleh itu, pengelupas mengikut cadangan yang disenaraikan dalam produk penjagaan kulit anda. Di samping itu, juga penting untuk menyesuaikan proses pengelupasan ini dengan had kemampuan kulit anda, Ladies.


3. Suhu Air Melampau


Semasa mencuci muka, elakkan menggunakan air yang terlalu panas atau terlalu sejuk. Suhu air yang terlalu melampau boleh mengganggu kandungan lemak kulit luar. Ini boleh menyebabkan kulit menjadi rapuh dan kulit cenderung kering.


4. Pendedahan UV


Terlalu lama terkena sinar matahari terutama tanpa menggunakan pelindung matahari boleh menyebabkan prestasi kulit terganggu. Kerana sinar UV menimbulkan ancaman kepada kulit dengan mengurangkan kemampuan semula jadi kulit.


Sebenarnya, pendedahan sinar UV yang terlalu lama dapat meningkatkan risiko barah kulit. Untuk itu, jaga kesihatan kulit anda dengan selalu menggunakan pelindung matahari. Sekiranya anda keluar di bawah terik matahari, Wanita boleh menggunakan topi dan cermin mata hitam untuk mengelakkan cahaya matahari.


Itulah antara penyebab kerosakan kulit. Ayuh, elakkan 4 perkara ini untuk menjaga kesihatan kulit anda!

4 Tabiat Buruk yang Menyebabkan Penghalangan Kulit Rosak 4 Tabiat Buruk yang Menyebabkan Penghalangan Kulit Rosak Reviewed by thecekodok on 2:57:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.