5 Cadangan Drama Korea Terbaik Sepanjang Masa yang Anda Tidak Perlu Lupa!


 Industri hiburan Korea kini boleh dikatakan berkembang pesat dan memasuki era kegemilangannya. Salah satu yang sangat diminati oleh masyarakat ialah industri filem dan drama Korea. Kemunculan drama Korea adalah nafas segar bagi peminat bersiri.

Drama Korea telah terkenal sejak awal tahun 2000an. Kehadiran drama Korea malah menyaingi siri drama lain. Tidak hairanlah sehingga kini drama Korea telah menjadi salah satu tontonan paling popular oleh peminat. Jalan cerita yang menarik dan watak-watak unik membuat penonton merasa seperti berada di rumah mengikutinya sejak sekian lama.


Walaupun sudah lama wujud, ternyata ada beberapa drama Korea yang cukup legenda dan masih digemari penonton hingga kini. Berikut adalah beberapa cadangan untuk drama Korea terbaik sepanjang masa yang boleh anda tonton untuk mengisi masa lapang.


Winter Sonata

Salah satu drama Korea yang menjadi pelopor populariti siri dari negara Ginseng adalah Winter Sonata. Drama ini mengisahkan tentang Kang Joon-Sang (Bae Yong Joon) yang merupakan anak kepada seorang pemuzik Korea Selatan yang terkenal yang berpacaran dengan Jung Yu-Jin (Choi Ji Woo). Namun, di tengah-tengah kehidupan cinta mereka, Joon-Sang mengalami kemalangan dan menderita amnesia dan tidak mengingati Yu Jin lagi. Yu Jin juga berusaha keras agar Joon Sang dapat mengingatnya lagi. Drama ini mampu mengalirkan perasaan dan simpati penonton terhadap setiap watak di dalamnya.


Autumn In My Heart


Drama fenomenal ini yang ditayangkan pada tahun 2000 mengisahkan tentang pertukaran dua bayi, Yoon Joon-Suh (Song Seung-Heun) dan Choi Eun-Suh (Song Hye Kyo) ketika mereka dilahirkan di hospital yang sama. Kedua-duanya mempunyai nasib yang berbeza. Namun, nasib menyatukan keduanya dan mengetahui kebenaran bahawa mereka telah keliru. Eun Suh harus menerima kenyataan bahawa kakaknya, Han Tae-Seok (Won Bin), bukan kakak kandungnya. Seolah-olah memperjuangkan takdir, keduanya jatuh cinta dan memutuskan untuk menghadapi setiap masalah yang timbul.


Mr. Sunshine

Drama ini, yang dirilis pada tahun 2018, ditulis oleh penulis popular Kim Eun Suk dan dibintangi oleh Lee Byung Hun dan Kim Tae Ri sebagai watak utama. Drama saeguk legenda ini dengan latar belakang kerajaan mengisahkan Eugene Choi (Lee Byung Hun) dan Go Ae Shin (Kim Tae Ri) yang berjuang untuk Pulau Nami semasa zaman penjajahan Jepun di Korea. Mempersembahkan konflik yang sengit dan dapat membuat emosi penonton bercampur, drama ini mesti ditonton.

Boys Over Flower

Tahun 2009 boleh dikatakan puncak di mana industri drama Korea Selatan menjadi lebih global berkat kemunculan drama Boys Over Flowers. Dibintangi oleh Lee Min Ho dan Go Hye Sun sebagai watak utama, drama ini mengisahkan Geum Jan Di (Go Hye Sun) seorang gadis dari keluarga biasa-biasa sahaja yang berjaya memasuki sekolah elit.


Di sana, dia juga harus berurusan dengan empat anak lelaki yang merupakan anggota kumpulan yang bernama F4 iaitu Goo Joon Pyo (Lee Min Ho), Yoon Ji Hoo (Kim Hyun Joong), So Yi Jung (Kim Bum), dan Song Woo. (Kim Joon). Di sinilah bermulanya kisah cinta kasta antara Geum Jandi dan Goo Joon Pyo.


Reply 1988

Siri Reply yang disiarkan di TVN sememangnya cukup popular untuk menghasilkan beberapa musim. Salah satu siri Reply yang paling popular dan digemari ramai adalah Reply 1988. Mengangkat hidup berjiran di kompleks kediaman Samun-dong pada tahun 1988.


Lima sahabat, Sung Deok Seon (Lee Hyeri), Kim Junghwan (Ryu Jun Yeol), Choi Taek (Taman Bogum), Sung Sunwoo (Go Kyung Pyo), dan Dong Ryong (Lee Dong Hwi) mengisi masa muda mereka dengan kisah persahabatan untuk percintaan yang menarik untuk didengarkan. Drama ini akan membawa anda mengingati masa lalu yang sangat berkaitan dengan kehidupan.


Jadi, itu adalah 5 drama legenda Korea yang masih menjadi kegemaran ramai orang hari ini. Drama ini sangat sesuai untuk mengisi masa lapang. Selamat menonton!

5 Cadangan Drama Korea Terbaik Sepanjang Masa yang Anda Tidak Perlu Lupa! 5 Cadangan Drama Korea Terbaik Sepanjang Masa yang Anda Tidak Perlu Lupa! Reviewed by thecekodok on 5:13:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.