5 Cara Mudah Meringankan Kerengsaan Kulit Muka

 


Mempunyai kulit yang halus dan rapi adalah impian semua orang. Namun, ada kalanya kulit yang halus tiba-tiba kelihatan merah, gatal, atau menyengat. Mungkin kulit jengkel dan memerlukan perhatian ekstra.

Kerengsaan kulit muka boleh berlaku pada bila-bila masa dengan sebab yang berbeza oleh setiap orang. Anda lihat, pencetus kerengsaan setiap orang juga berbeza, seperti makanan, cuaca, air, penjagaan kulit, bahan kosmetik, gaya hidup, dan lain-lain.


Sekiranya kulit anda tiba-tiba menjadi jengkel, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan kerengsaan menjadi lebih teruk dan pulih lebih cepat!


1. Jangan terlalu kerap mencuci muka


Apabila kulit halus, membersihkannya terlalu kerap atau lebih dari 3 kali sehari boleh merengsakan wajah. Terutama jika merasa jengkel, langkah membersihkan wajah menggunakan pencuci muka dianjurkan untuk dikurangi agar dapat mengekalkan kelembapan semula jadi kulit.


Sebilangan pencuci muka mengandungi surfaktan, seperti detergen, yang boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit. Sebagai gantinya, ganti pencuci muka yang lebih lembut agar tidak merosakkan penghalang kulit.


2. Basuh dengan air bersih


Tidak jarang penyebab kerengsaan wajah adalah air yang digunakan semasa mencuci muka. Selagi wajah anda jengkel, tidak ada salahnya mengelakkan air paip untuk mencuci muka. Anda lihat, kandungan mineral dan zat dalam air paip boleh menyebabkan kerengsaan.


3. Rawatan dengan Oat


Salah satu cara untuk menghilangkan kemerahan pada wajah akibat kegatalan adalah dengan menggunakan oat! Oat kaya dengan antioksidan dan anti-radang sehingga baik untuk digunakan sebagai rawatan ketika kegatalan.


Anda boleh menggunakan air rendaman oat untuk mencuci muka atau kaedah CMS. Sangat mudah, rendam beberapa gram oat selama 30 minit atau lebih. Kemudian gunakan kapas yang sangat lembut untuk menyerap air oat, dan oleskan ke wajah.


4. Gunakan pelembap


Apabila wajah berasa jengkel, anda harus menyingkirkan semua perawatan kulit yang terlalu pelbagai dan kembali ke perawatan kulit asas. Penggunaan pelembap sangat penting untuk memberikan kelembapan pada kulit.


Keadaan kulit yang lembap sangat diperlukan kerana proses regenerasi, peremajaan, dan penyembuhan akan lebih baik.


5. Elakkan pendedahan cahaya matahari secara langsung


Pendedahan UVA / UVB dari sinar matahari boleh merosakkan kulit, terutamanya jika kulit mengalami kegatalan dan sensitif. Elakkan di bawah cahaya matahari langsung agar tidak memburukkan keadaan kulit. Kemerahan akibat kerengsaan kulit boleh menjadi lebih teruk kerana terdedah kepada cahaya matahari secara langsung.


Apabila kulit anda jengkel dan sensitif, lakukan beberapa perkara di atas! Sementara itu, hentikan penggunaan perawatan kulit yang terlalu rumit dan gunakan rawatan yang memberikan kesan menenangkan.

5 Cara Mudah Meringankan Kerengsaan Kulit Muka 5 Cara Mudah Meringankan Kerengsaan Kulit Muka Reviewed by thecekodok on 6:12:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.