5 Mesej Yang Boleh Diambil Dari Filem Sweet and Sour Untuk Berjaya Dalam Percintaan

 


Setelah dilancarkan secara rasmi pada hari Jumaat (4/6), filem Korea Sweet & Sour akhir-akhir ini menjadi filem yang banyak dibincangkan. Filem ini mengisahkan tentang hubungan cinta manis dan masam tiga orang, iaitu Jang Hyuk (Jang Ki Yong), Da Eun (Chae Soo Bin) dan Bo Young (Krystal).

Kisahnya sangat realistik dan sering dihadapi dalam kehidupan seharian, menjadikan filem ini mempunyai beberapa pesan yang dapat dijadikan pengajaran untuk berjaya dalam hubungan cinta. Apakah mesejnya? Ayuh, lihat di bawah!


1. Kepentingan komunikasi yang baik dan sihat

Walaupun kelihatan remeh dan sering diabaikan oleh pasangan, ternyata ini adalah perkara penting dalam hubungan. Sebagai contoh, dalam filem ini, salah satu masalahnya ialah kurangnya komunikasi antara Jang Hyuk dan Da Eun kerana kesibukan mereka dalam bekerja seharian.


Tanpa komunikasi yang baik, hubungan, terutamanya Hubungan Jarak Jauh (LDR) mungkin tidak berjalan lancar. Tidak kira betapa sibuknya anda, cubalah menjaga komunikasi yang baik dengan pasangan anda.


Sekiranya anda menginginkan sesuatu atau tidak menyukai sesuatu, sampaikan dengan baik, jelas, dan pada waktu yang tepat kepada pasangan anda. Jangan sekali-kali memulakan pembohongan atau menyembunyikan sesuatu dalam hubungan.


2. Turunkan ego masing-masing

Ego masing-masing yang tidak terkawal ditunjukkan dalam filem ini ketika adegan di mana Da Eun mahu Jang Hyuk membuang sampah di rumahnya, walaupun Jang Hyuk baru pulang dan masih letih. Begitu juga dengan Jang Hyuk yang sering tidak mengawal emosinya ketika bercakap dengan Da Eun.


Dalam hubungan, kita mesti menurunkan ego satu sama lain supaya tidak ada pertengkaran yang serius. Mengawal emosi antara satu sama lain dan menurunkan ego sebentar tidak akan membuat anda kelihatan lemah. Ini sebenarnya adalah salah satu kunci kejayaan dalam hubungan romantis.


3. Mengekalkan komitmen

Salah satu daripada dua masalah utama dalam filem ini adalah perselingkuhan. Sayangnya, dalam filem ini, Jang Hyuk dan Da Eun tidak dapat menunaikan komitmen mereka. Jadi ada urusan.


Hubungan romantis akan berjalan lancar sekiranya kedua-dua pihak sama-sama komited dalam hubungan mereka dan saling setia antara satu sama lain dan menjaga perasaan antara satu sama lain. Tidak kira sejauh mana jaraknya, jika kedua-duanya dapat menunaikan komitmen, hubungan sulit tidak akan pernah berlaku.


4. Kepentingan pendidikan seks

Masalah utama lain dalam filem ini ialah kehamilan Da Eun. Setelah Jang Hyuk mendapat tahu bahawa teman wanitanya hamil, Jang Hyuk kelihatan terkejut dan tidak bersedia untuk bertanggung jawab atas kehamilan di luar nikah. Sebenarnya, hubungan seksual telah dilakukan berdasarkan kehendak kedua-duanya.


Apabila anda melakukan ini, pasangan anda sudah tahu apa akibatnya, terutamanya jika anda tidak menggunakan perlindungan. Jadi di sinilah pentingnya peranan pendidikan seks untuk semua orang.


5. Kisah manis dan pahit dalam hubungan cinta adalah perkara biasa

Kita mesti memahami bahawa hubungan tidak akan kekal selamanya dan tidak akan semanis yang awalnya. Adalah perkara biasa jika masalah berlaku. Anggaplah masalah itu sebagai cabaran dalam hubungan. Sekiranya anda melaluinya, maka hubungan anda dengan dia akan lebih tahan lama dan anda juga akan lebih matang.


Melalui masalah ini, kita mesti bijak mencari jalan penyelesaian bersama dengan rakan kongsi kita untuk mencari jalan keluar yang tepat. Jangan sekali-kali mencari seseorang untuk menjadi jalan keluar untuk masalah ini. Mencari seseorang sebagai jalan keluar hanya akan memburukkan lagi masalah.


Selain menyajikan komedi romantis, ternyata filem ini juga mempunyai pesan yang berguna, bukan? Jadi, adakah anda sudah menonton filemnya? Sekiranya tidak, jom tonton filemnya sekarang!

5 Mesej Yang Boleh Diambil Dari Filem Sweet and Sour Untuk Berjaya Dalam Percintaan 5 Mesej Yang Boleh Diambil Dari Filem  Sweet and Sour Untuk Berjaya Dalam Percintaan Reviewed by thecekodok on 3:33:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.