5 Minyak Wajah yang Disarankan untuk kulit yang berjerawat


 Minyak wajah adalah salah satu produk penjagaan wajah berasaskan minyak yang dapat meredakan pelbagai masalah wajah. Namun, penggunaan minyak wajah menjadi perhatian pemilik kulit yang rawan jerawat kerana bahan berasaskan minyak dianggap berisiko menyebabkan jerawat.

Malah, penggunaan minyak muka juga boleh digunakan untuk kulit yang berjerawat. Kehadiran zat anti-radang dan antioksidan dalam minyak wajah akan membantu kulit yang rawan jerawat agar lebih rapi. Bagi wanita yang mempunyai keadaan kulit yang rawan jerawat tetapi masih mahu menggunakan minyak muka, berikut adalah beberapa cadangan yang boleh anda cuba.


1. Sensatia Botanicals Acne Clarifying Facial Hydrate


Minyak muka yang disyorkan pertama berasal dari jenama tempatan Sensatia Botanals. Produk ini mengandungi minyak lemon, minyak pokok teh dan pudina yang membantu mengurangkan kerengsaan yang disebabkan oleh jerawat sambil menghilangkan jerawat.


Kesannya, kulit menjadi lebih sihat. Selain itu, seperti namanya, Sensatia Botanicals Acne Clarifying Facial Hydrate juga diklaim dapat melembapkan kulit sehingga kulit terasa lebih kenyal dan lembut. Selain kawasan jerawat, minyak muka ini juga boleh digunakan di semua kawasan wajah.


2. The Ordinary 100% Organic Cold-Pressed Rose Hip Seed Oil


Seterusnya ialah Minyak Biji Rose Hip 100% Organic Cold-Pressed Cold. Produk ini mengandungi Vitamin A dan asid linolenik yang membantu menjaga kelembapan kulit dan menjadikannya terasa kenyal.


Selain itu, produk ini juga mempunyai kemampuan untuk mengawal minyak berlebihan sehingga berkesan untuk mengatasi jerawat. Tidak hanya itu, terdapat juga kandungan Vitamin C dalam minyak biji rosehip yang dapat mencerahkan, mencegah kusam serta menyamarkan bintik-bintik hitam di wajah.


3. Klei & Clay Bye Acne Face Oil

Produk minyak muka yang dipanggil Klei & Clay Bye Acne Face Oil ini mengandungi minyak pokok teh yang bersifat anti-radang dan juga anti-bakteria sehingga berkesan dalam mengatasi masalah kulit berjerawat. Selain itu, minyak wajah juga memberikan kesan menenangkan pada wajah sehingga wajah bebas dari kesan kegatalan.


Kandungan asid linoleat dan Vitamin E di dalamnya juga berkesan untuk menegangkan dan melembapkan kulit. Dari segi tekstur, produk ini juga ringan sehingga mudah menyerap ke dalam kulit.


4. Pixi Jasmine Oil Blend

Seterusnya ialah Pixi Jasmine Oil Blend yang juga dikatakan sesuai untuk kulit yang berjerawat. Produk ini mengandungi ekstrak bunga melati yang mampu menyeimbangkan dan menyembuhkan kulit yang berjerawat.


Selain itu, Pixi Jasmine Oil Blend juga mengandungi primrose malam yang membantu menghidrat dan meningkatkan peredaran udara pada kulit. Kesannya, kulit yang rawan jerawat menjadi lebih rapi dan sihat.
5. Kiehl's Midnight Recovery Concentrate


Nah, produk minyak muka lain yang juga disyorkan untuk kulit yang berjerawat adalah Kiehl's Midnight Recovery Concentrate. Seperti namanya, penggunaan minyak muka ini bertujuan pada waktu malam.


Ia mengandungi minyak primrose malam untuk mengekalkan keanjalan kulit dan kandungan squalane untuk menjadikan kulit lebih lembap, lembut dan licin. Produk ini juga didakwa mampu mengurangkan jerawat di wajah sekaligus memberi kesan yang lebih glowing pada wajah.

5 Minyak Wajah yang Disarankan untuk kulit yang berjerawat 5 Minyak Wajah yang Disarankan untuk kulit yang berjerawat Reviewed by thecekodok on 5:40:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.