8.4 Billion Kata Laluan Bocor Dalam Talian, Selamatkan!

 


Sebanyak 8.4 bilion kata laluan telah dibocorkan di forum penggodam. Kata laluan ini berasal dari pelbagai log masuk untuk Gmail, Facebook, Apple, PayPal dan lain-lain. Segera periksa kata laluan anda, jika bocor, gantilah segera!

Dilaporkan dari media keselamatan siber CyberNews, Rabu (9/6/2021) tindakan bocor ini disebut 'RockYou2021'. RockYou adalah kejadian kebocoran data pada tahun 2009 di mana 32 juta kata laluan telah dibocorkan di forum dalam talian.


Pasukan CyberNews melaporkan bahawa data TXT 100GB telah dibocorkan di forum penggodam. Dikatakan bahawa kandungannya sangat bombastik, iaitu 82 bilion kata laluan dengan 6-20 watak bukan ASCII.Namun, setelah diuji oleh pasukan, jumlah kata laluan yang dibocorkan tidak sebanyak itu, tetapi 8.4 bilion kata laluan. Namun, 8.4 bilion kata laluan adalah bilangan yang mengerikan. Kata laluan ini berasal dari pelbagai akaun, sama ada media sosial, e-mel atau aplikasi.


Laporan itu tidak menyatakan bagaimana kata laluan ini dibocorkan dan adakah ia benar. Namun, dengan jumlah yang sangat besar, kemungkinan kebocoran data juga tinggi.


Pasukan membandingkan data yang dibocorkan ini dengan Kompilasi Pelanggaran Banyak (COMB). Sebanyak 3.2 bilion data kata laluan yang bocor ternyata sesuai dengannya.


Pasukan itu membuat kesimpulan, kerana jumlah data yang dibocorkan hampir dua kali ganda daripada 4.7 bilion pengguna internet di dunia, pengguna harus memeriksa kata laluan masing-masing sama ada masih selamat atau telah dibocorkan.


Potensi kesannya ialah, kerana banyak orang menggunakan kata laluan yang sama untuk beberapa akaun, semua akaun tersebut juga berisiko diretas. Itulah sebabnya pengguna internet harus berwaspada.


Pengguna internet disarankan untuk mengaktifkan Two Factor Authentication (TFA). Mereka juga dapat memeriksa keselamatan kata laluan mereka melalui Have I Have Pwned dan Kebocoran Data Peribadi CyberNews dan Kebocoran Kata Laluan Cybernews.


Pasukan CyberNews dilaporkan memuat naik data kebocoran kata laluan ini ke pangkalan data mereka. Sekiranya anda mengujinya di pautan CyberNews dan ia muncul, itu bermaksud ia mesti diganti dengan segera. Sekiranya tidak muncul, jangan bergembira. Periksa lagi secara berkala kerana proses pengemaskinian data masih berterusan.

8.4 Billion Kata Laluan Bocor Dalam Talian, Selamatkan! 8.4 Billion Kata Laluan Bocor Dalam Talian, Selamatkan! Reviewed by thecekodok on 1:37:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.