Ahli politik AS mencadangkan untuk mengubah orbit Bumi untuk menangani perubahan iklim

 


Ahli politik Republikan AS Louie Gohmert menjadi bahan ejekan di media sosial. Sebabnya dia mencadangkan untuk mengubah orbit Bumi atau Bulan untuk mengatasi perubahan iklim.

Dia membuat komen ini pada pertemuan Jawatankuasa Kecil Sumber Asli Dewan Perwakilan AS beberapa hari lalu. Semasa bercakap dengan Timbalan Ketua Bersekutu Perkhidmatan Hutan AS, Jennifer Eberlien, Gohmert bertanya apakah Perkhidmatan Hutan Nasional atau Biro Pengurusan Tanah dapat menggerakkan orbit Bumi atau Bulan.


"Saya diberitahu oleh pengarah NASA sebelumnya bahawa mereka mendapati bahawa orbit Bulan berubah sedikit seperti orbit Bumi di sekitar matahari," kata Gohmert dalam pertemuan itu, seperti dikutip oleh CNN, Kamis (10/6/2021)."Kami tahu ada aktiviti suar suria, dan apakah ada yang dapat dilakukan oleh Perkhidmatan Hutan Nasional atau BLM untuk mengubah jalur orbit Bulan atau Bumi ketika mereka mengelilingi matahari? Sudah tentu, itu akan memberi kesan besar kepada kita iklim. "

Tidak diketahui apakah soalan Gohmert itu hanya sindiran atau apakah dia benar-benar serius. Anehnya, Gohmert tidak meminta NASA atau Pentagon yang bertanggung jawab atas ruang.


Kerana soalannya, Gohmert menjadi bahan ejekan di Twitter, baik oleh ahli politik, saintis dan netizen umum.


"Kami tidak dapat mengubah orbit Bumi atau Bulan. Terima kasih telah datang ke TED Talk saya," kata Brian Brettschneider, saintis iklim dan pensyarah di University of Alaska Fairbanks.


"Kita hanya dapat melancarkan roket dengan muatan yang terhad dan dia ingin kita memindahkan Bulan? Dan Perkhidmatan Hutan akan melakukannya?" kata pengguna Twitter @Paultheblind.


Soalan Gohmert berdasarkan pemahaman kumpulan konservatif yang percaya bahawa perubahan iklim adalah sesuatu yang disebabkan oleh alam semula jadi, seperti suar suria atau aktiviti solar yang lain, dan bukan disebabkan oleh tindakan manusia.


NASA memang telah mendedahkan penyelewengan pada paksi putaran Bumi atau 'pergeseran kutub'. Tetapi ini bukan penemuan baru dan ia juga disebabkan oleh pencairan glasier.


Idea bahawa perubahan iklim disebabkan oleh matahari juga dibongkar oleh NASA. Dalam artikelnya, agensi angkasa AS mengatakan bahawa aktiviti solar mempunyai peranan yang sangat kecil dalam mempengaruhi iklim di Bumi.


Artikel ini juga menekankan bahawa pemanasan global yang disebabkan oleh gas rumah hijau adalah 50 kali lebih besar daripada pemanasan yang datang dari matahari pada selang waktu yang sama. Idea bahawa perubahan pada orbit Bumi atau Bulan boleh mempengaruhi iklim juga tidak betul.


"Para saintis percaya bahawa pemanasan Bumi baru-baru ini disebabkan oleh aktiviti manusia - khususnya, kemasukan karbon dioksida ke atmosfer Bumi dari pembakaran bahan bakar fosil," kata NASA.

Ahli politik AS mencadangkan untuk mengubah orbit Bumi untuk menangani perubahan iklim Ahli politik AS mencadangkan untuk mengubah orbit Bumi untuk menangani perubahan iklim Reviewed by thecekodok on 2:30:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.