Anti Kebosanan, Baris Drama Korea bertema Saeguk Ini Dijamin Membuat Anda Ketawa Teriak!


 Hai, Semua! Sekiranya anda peminat drama Korea, anda pasti biasa dengan istilah drama Saeguk. Yup, drama ini mengambil latar belakang kerajaan atau sejarah. Nampaknya, kisah saeguk drama tidak selalu berat dan membosankan, anda tahu. Seperti empat tajuk drama ini, yang dijamin akan membuat anda ketawa sepanjang episod ini.


1. The Tale of Nokdu 


The Tale of Nokdu menceritakan kisah Jeon Nok Du (Jang Dong Yoon), yang tinggal bersama ayahnya dan saudara angkatnya di sebuah pulau terpencil. Sebenarnya, Nok Du adalah putera buangan Raja. Suatu hari, keluarga angkat Nok Du diserang dan hanya dia yang terselamat. Nok Du pergi mencari siapa yang berada di sebalik serangan itu.


Dia bertemu dengan seorang gadis bernama Dong Dong Joo (Kim So Hyun), yang pada masa itu bermaksud untuk membunuh raja. Nok Du mengikuti gadis itu, dan datang ke sebuah kampung yang dipenuhi janda. Untuk masuk, Nok Du terpaksa menyamar sebagai wanita. Walaupun drama ini penuh dengan teka-teki dan dendam, kisah penyamaran Nok Du yang menyesuaikan diri dengan para janda di kampung itu cukup untuk menggegarkan perut penonton.


2. Hwarang


Siapa kata drama saeguk hanya menceritakan kisah cinta antara raja dan ratu? Hwarang akan memanjakan mata anda, kerana drama ini dipenuhi barisan pelakon kacak! Dibintangi oleh Park Seo Joon, Minho (SHINee), Park Hyung Sik, Do Ji Han, Jo Yoon Woo, dan V (BTS), Hwarang menceritakan kisah para kesatria tampan dari golongan elit, pada era dinasti Silla. Ramai penonton menilai drama ini sebagai versi lama Boys Over Flowers, kerana Hwarang sendiri bermaksud anak lelaki yang cantik.


 Setiap episod terdapat tingkah laku Hwarang dengan keperibadian yang berbeza yang mengundang tawa. Bermula dari berdebat, hingga tindakan tidak masuk akal mereka.


3. Mr. Queen


Drama ini mungkin merupakan drama saeguk yang paling digemari pada tahun 2021! Sejak awal siaran, Mr. Queen telah memasuki barisan drama dengan penilaian tertinggi, bersama dengan The Penthouse. Drama ini, yang diadaptasi dari sebuah drama Cina, menceritakan kisah Jang Bo Hwan (Choi Jin Hyuk), seorang chef dan playboy dari era moden, yang tiba-tiba terbangun di badan ratu masa depan era Joseon, setelah kemalangan.


Semasa mencari jalan untuk kembali ke badan asalnya, Jang Bo Hwan terpaksa menjalani hidupnya sebagai Kim So Young (Shin Hye Sun), ratu masa depan, dan terlibat dalam kisah cinta dengan raja Cheol Jong (Kim Jung Hyun ).


4. The Royal Secret Agent


Bagi anda yang suka filem atau drama dengan kisah ejen rahsia, anda pasti akan menyukai drama The Royal Secret Agent. Drama ini mengisahkan seorang ejen rahsia yang dihantar oleh raja, yang ditugaskan untuk menyiasat kes rasuah oleh pegawai. Ejen ini terdiri daripada Jung Tae Sung (Ahn Nae Sang), setiausaha kerajaan, Sung Yi Gyeom (Kim Myung Soo), lulusan terbaik peperiksaan negeri yang suka bermain judi, Park Chun Sam (Lee Yi Kyung), Yi Gyeom's hamba yang setia, dan Hong Da In (Kwon Na Ra), bekas perisik yang menyamar sebagai gisaeng.

Anti Kebosanan, Baris Drama Korea bertema Saeguk Ini Dijamin Membuat Anda Ketawa Teriak! Anti Kebosanan, Baris Drama Korea bertema Saeguk Ini Dijamin Membuat Anda Ketawa Teriak! Reviewed by thecekodok on 2:11:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.