Bos Google dibuang kerana kritikan Yahudi

 


Google memutuskan untuk membuang salah satu bos di syarikat itu, Kamau Bob, yang berkhidmat sebagai Pemimpin Global untuk Strategi dan Penyelidikan Kepelbagaian. Sebabnya ialah catatan blog mengenai tema anti-Yahudi yang Bob hantar beberapa tahun yang lalu.

"Kamau Bob tidak lagi menjadi sebahagian daripada pasukan kepelbagaian kami dan akan menumpukan perhatian pada pekerjaan lain," kata Google dalam satu kenyataan. Oleh itu, Bob tidak dipecat oleh syarikat itu tetapi disingkirkan dari kedudukannya.


Keputusan itu dibuat setelah Google menemui catatan blog pada tahun 2007 yang kini telah dihapuskan. Tajuk blog adalah "Sekiranya Saya Yahudi".Dalam catatan yang mendorong Google untuk menjatuhkannya, dia menjelaskan bagaimana dia berpendapat orang Yahudi harus bertindak balas terhadap konflik di Timur Tengah. Dia mengkritik tindakan Israel ketika itu terhadap Lebanon dan Gaza.


"Sekiranya saya beragama Yahudi, saya akan bimbang dengan selera makan dan pembunuhan saya yang tidak puas hati untuk mempertahankan diri," tulisnya.


"Membela diri tanpa keraguan adalah naluri, tetapi saya akan bimbang akan rasa tidak peka terhadap penderitaan orang lain," tambah Bob dalam catatan tersebut.


Dia mengkritik pemerintah Israel. Kemudian dia menyinggung kepada Holocaust, di mana melalui penderitaan seperti itu, bangsa Yahudi seharusnya lebih empati sebagai manusia. Dia mengkritik serangan Israel ke atas Gaza dan Lebanon yang membuat warganya menderita.


Bob juga meminta maaf atas catatan blognya. "Pertama sekali, saya minta maaf. Apa yang saya tulis mencirikan seluruh komuniti Yahudi ketika maksudnya adalah kritikan terhadap tindakan ketenteraan tertentu. Saya fikir kita semua boleh bersetuju bahawa tidak ada penyelesaian yang mudah untuk situasi ini," kata bekas bos Google itu.

Bos Google dibuang kerana kritikan Yahudi Bos Google dibuang kerana kritikan Yahudi Reviewed by thecekodok on 5:14:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.