Bukan Hanya Lee Seung Gi, Barisan Selebriti Korea Ini Juga Menubuhkan Agensi Sendiri


 Selebriti umumnya mempunyai kerjaya di bawah pengurusan atau agensi bakat yang menolong mereka. Tidak sedikit dari mereka berpindah dari satu agensi ke agensi yang lain sehingga akhirnya menemui dan bahkan membina rumah mereka sendiri untuk kerjaya mereka.

Begitu juga dengan beberapa selebriti Korea yang membina rumah agensi mereka sendiri untuk memudahkan kerjaya mereka. Sebahagian daripada mereka bahkan telah menubuhkan agensi untuk pelbagai selebriti, baik pelakon dan penyanyi popular. Ayuh, lihat ulasan berikut.


Lee Seung Gi

Pelakon Lee Seung Gi telah menyelesaikan kontraknya dengan agensi Hook Entertainment, yang telah membantu menaikkan namanya. Kontraknya tamat pada 31 Mei 2021 dan selepas itu dia akan menubuhkan agensinya sendiri.


Bersama bapanya, pelakon dan penyanyi itu menubuhkan agensi bernama Human Made, setelah Hook Entertainment mengumumkan ketika dia memberitahu tempoh kontrak Seung Gi.


Mulai 1 Jun 2021, bintang drama Vagabond akan berkarier dengan agensi barunya. Namun, sebelum memulakan tempoh kontraknya, dia dan agensi telah berusaha untuk mengumumkan percintaannya dengan aktris Lee Da In yang akhirnya terungkap.


Cha Tae Hyun

Pelakon senior Korea ini menubuhkan agensi bersama pengurusnya setelah berkarier di Ibu Pejabat Sidus pada tahun 2012.


Cha Tae Hyun mengasaskan agensi yang kini menjadi rumah bagi barisan pelakon dan pelakon keren yang disebut Blossom Entertainment. Antaranya, Jung So Min, Lim Ju Hwan, Park Bo Gum, dan banyak lagi.


Bukan hanya itu, sejumlah bintang juga lahir dari agensi ini, iaitu Song Joong Ki, Han Sang Jin dan lain-lain.


Hyun Bin

Hyun Bin telah melompat dari satu agensi ke agensi lain beberapa kali sepanjang kariernya, seperti AM Entertainment dan O & Entertainment. Tambahan pula, pada tahun 2016, kekasih Son Ye Jin mengasaskan agensi sendiri bernama VAST Entertainment.


Di agensi ini, Hyun Bin adalah satu-satunya bakat pelakon. Selain itu, hanya ada pelakon berbakat seperti Stephanie Lee, Lee Yeon Hee, Shin Do Hyun, Kim Ji In, Park E Hyun, dan Go Ha.


Rain

Rain telah berkali-kali menjadi pemimpin agensi muzik atau label. Setelah meninggalkan JYP Entertainment pada tahun 2007, dia mengasaskan J. Tune Entertainment, yang berada di bawah bekas agensinya.


Dari agensi itu, dia telah memimpin label muzik J.Tune Camp yang menempatkan kumpulan budak lelaki MBLAQ. Walau bagaimanapun, labelnya kini muflis.


Pekerjaannya di sejumlah wilayah telah membuatnya juga bergabung dengan sejumlah agensi di berbagai negara. Seperti kegiatannya di China di bawah naungan H Entertainment dan aktivitinya di Amerika bersama William Morris Endeavour atau WME, sementara di Korea bersama CUBE Entertainment.


Selanjutnya, suami pelakon Kim Tae Hee mengasaskan agensi yang mengandungi penyanyi pada tahun 2015 bernama Syarikat R.A.I.N pada tahun 2015. Selain dari Rain sendiri, agensi ini juga mempunyai kumpulan Ciipher dan penyanyi Oh Ye Ju.


Kang Daniel

Penyanyi Kang Daniel mengasaskan agensi sendiri dengan nama Konnect Entertainment pada tahun 2019.


Daniel mengasaskan agensi bebas ini setelah dia menjalani tempoh latihan di bawah MMO Entertainment dan mengambil bahagian dalam Produce 101 Musim 2. Selanjutnya, setelah memulakan kerjaya dengan Wanna One, dia bergabung dengan YMC Entertainment. Tetapi kontrak Wanna One tidak lama dan dinyatakan dibubarkan pada tahun 2018.


Selepas itu, dia bergabung dengan LM Entertainment, tetapi kerana masalah kontrak, dia meninggalkan agensi dan memutuskan untuk membuat agensi sendiri. Bersama Konnect Entertainment, penerbitan karya Kang Daniel juga disokong oleh Sony Music Korea.

Bukan Hanya Lee Seung Gi, Barisan Selebriti Korea Ini Juga Menubuhkan Agensi Sendiri Bukan Hanya Lee Seung Gi, Barisan Selebriti Korea Ini Juga Menubuhkan Agensi Sendiri Reviewed by thecekodok on 8:42:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.