Canggih Tetapi Mengerikan, Drone Pembunuh Boleh Menyerang Secara Automatik

 


Drone telah menjadi salah satu senjata andalan di medan perang selama bertahun-tahun. Tidak seperti masa lalu ketika drone masih memerlukan juruterbang manusia untuk mengendalikannya, saat ini drone dapat menyerang secara automatik.

Lebih canggih, tetapi mengerikan. Bukti kecanggihan seperti itu dicatat dalam laporan PBB yang memperincikan kejadian pada tahun 2020. Tahun lalu sekumpulan pemberontak Libya diserang oleh drone yang bertindak secara autonomi.


Laporan PBB melaporkan kemunculan kenderaan udara tempur tanpa pemandu dan sistem senjata autonomi yang mematikan. Drone ini menyerang pemberontak tanpa input atau pesanan dari operator manusia.Sekiranya benar, kejadian ini menandakan kali pertama mesin bertindak sendiri untuk menyasarkan manusia. Tidak ada kematian yang dilaporkan, tetapi drone itu sarat dengan bahan letupan dan mampu menyebabkan korban jiwa.


Menurut laporan Mac dari Panel Pakar Majlis Keselamatan PBB mengenai Libya, quadcopters Kargu-2 dikerahkan di negara Afrika Utara pada bulan Mac 2020.


Kejadian itu berlaku semasa pertempuran antara pemerintah Libya dan pasukan yang setia kepada Khalifa Haftar, komander puak tentera nasional Libya yang berpisah.


Drone Kargu-2 dapat diterbangkan oleh pengendali manusia atau mereka dapat menggunakan kamera on-board dan kecerdasan buatan untuk mencari sasaran secara bebas. Apabila sudah cukup dekat, drone kemudian meletup ketika terkena pencetus.


Menurut laporan itu, pasukan Haftar mundur dari Tripoli ketika mereka dikejar dan terlibat jarak jauh dengan drone Kargu-2. Setelah diturunkan, mereka terus menjadi sasaran sistem drone dan sistem senjata autonomi yang mematikan ini. Drone diprogram untuk menyerang sasaran tanpa memerlukan kesambungan data antara operator dan peluru.


Menjelang akhir tahun 2020, Panglima Angkatan Bersenjata Britain, Jeneral Sir Nick Carter, meramalkan bahawa menjelang tahun 2030-an, tentera Inggeris dapat memiliki 30.000 tentera robot.


Dia meramalkan bahawa angkatan bersenjata yang dirancang untuk tahun 2030-an dapat merangkumi hal-hal seperti mesin yang dikendalikan secara autonomi atau jarak jauh yang mampu bertempur bersama manusia.


"Saya percaya kita boleh memiliki tentera 120,000, yang mana 30,000 mungkin robot, siapa tahu ?," katanya.


Katanya, pemodenan pada dasarnya bermaksud ia akan menggantikan beberapa keupayaan. Setakat ini, dasar Kementerian Pertahanan Inggeris adalah hanya manusia yang dapat menembak senjata.


Tetapi Tentera Inggeris sendiri telah berusaha merekrut selama beberapa tahun dan mungkin dalam beberapa dekad akan datang, teknologi diperlukan untuk menutup jurang yang ditinggalkan oleh tentera manusia. Oleh itu, pada masa akan datang, kita mungkin akan mendengar lebih banyak insiden drone atau mesin menyerang orang tanpa pengawasan manusia.

Canggih Tetapi Mengerikan, Drone Pembunuh Boleh Menyerang Secara Automatik Canggih Tetapi Mengerikan, Drone Pembunuh Boleh Menyerang Secara Automatik Reviewed by thecekodok on 12:57:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.