China Akan Mempunyai Loji Tenaga Hidroelektrik Terbesar Kedua di Dunia

 


Loji Tenaga Hidroelektrik Baihetan (PLTA) di China dijangka akan menyelesaikan pembinaan empangan terakhirnya minggu depan. Loji tenaga hidro kedua terbesar di dunia akan menghasilkan elektrik berbilion kilowatt. 

Dengan kapasiti terpasang sebanyak 16 juta kilowatt, loji tenaga hidro ini dianggarkan dapat menghasilkan lebih dari 62 bilion kilowatt-jam elektrik setiap tahun. Pakar menilai, loji tenaga hidro Baihetan akan mengurangkan hingga 51.6 juta tan pelepasan karbon dioksida.


"Pembinaan badan utama loji tenaga hidro dijangka selesai pada hari Isnin (7/6). Unit pertama dijadualkan beroperasi pada 1 Julai, dan loji tenaga hidro akan beroperasi sepenuhnya pada akhir 2022, "laporan yang dipetik dari Global Times, Jumaat (4/6/2021).Loji tenaga air Baihetan adalah yang pertama di dunia yang memiliki unit tenaga dengan kapasiti 1 juta kilowatt dengan 111 putaran seminit. Apabila pembinaan selesai, bangunan ini menjadi projek tenaga hidro terbesar kedua setelah Empangan Three Gorges yang juga dibina di China.


Sebagai perbandingan, Empangan Three Gorges menghasilkan tenaga elektrik sebanyak 103.1 bilion kilowatt-jam pada tahun 2020, memecahkan rekod dunia untuk jumlah penjanaan kuasa tahunan oleh satu loji hidroelektrik.

Ketika ditanya bagaimana pembangkit tenaga air Baihetan dibandingkan dengan bangunan serupa di negara lain, salah seorang jurutera projek, Wang Xiaojun, dengan bangga mengatakan bahawa tidak ada tenaga hidro yang lebih baik daripada loji tenaga air Baihetan di dunia.

China Akan Mempunyai Loji Tenaga Hidroelektrik Terbesar Kedua di Dunia China Akan Mempunyai Loji Tenaga Hidroelektrik Terbesar Kedua di Dunia Reviewed by thecekodok on 5:16:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.