China, AS, Rusia dalam perlumbaan untuk membuat matahari buatan

 


Dari sinar matahari buatan hingga tenaga yang tidak terhad, Amerika Syarikat (AS), China dan Rusia bersaing untuk mewujudkan peleburan nuklear seperti matahari. Teknologi ini menjanjikan dunia yang lebih baik, tetapi bagi sesetengah orang boleh membahayakan.

Di tengah Matahari kita terletak "tungku" nuklear yang tidak henti-hentinya, di mana daya panas dan graviti yang tidak dapat ditandingi yang disebabkan oleh jisimnya yang sangat besar memberikan tekanan yang kuat pada intinya.


Tekanan ini menggabungkan dua isotop hidrogen bersama-sama. Tindak balas melepaskan sejumlah besar tenaga dalam bentuk cahaya dan panas, yang merupakan dua komponen penting kehidupan di Bumi, sementara melepaskan helium sebagai produk sampingan.Dikutip dari TRT World, cara kerja peleburan ini direalisasikan oleh manusia dengan membuat tokamak, ruang berbentuk donat dengan cincin magnetik gergasi untuk menahan plasma yang terlalu panas dan berputar partikel yang diisi sehingga mereka bergabung pada suhu yang sangat tinggi.


Terobosan ini yang disebut matahari buatan menjanjikan alternatif tenaga bersih untuk menghilangkan pergantungan pada tenaga bahan bakar fosil.


Persaingan semakin panas

Setiap negara mengembangkan reaktor peleburannya sendiri secara besar-besaran walaupun telah mengalami masa genangan. Negara-negara di Amerika dan Eropah adalah yang pertama mengembangkan reaktor peleburan nuklear pada tahun 70-an-80-an.


Reaktor peleburan pertama dibina di Rusia ketika masih menjadi Kesatuan Soviet pada tahun 1950. Reaktor pelakuran ini dinamakan reaktor Tokamak yang bermaksud singkatan dari Toroidal'naya kamera magnitnymi katushkamiyang. Iaitu ruang toroidal dengan gegelung magnet.


Perkembangan reaktor peleburan nuklear telah terhenti sejak tahun 1990-an. Rata-rata tidak mampu kerana memerlukan banyak kos untuk mencapai pencapaian ilmiah yang bercita-cita tinggi ini.


Kemudian, Jepun, Korea Selatan, dan China bergabung dalam perlumbaan untuk mencipta matahari buatan. Persaingan lebih panas dari sebelumnya, terutama antara Amerika Syarikat, China dan Rusia.


Bagi sesetengah negara, teknologi ini berkaitan dengan masalah keselamatan negara, jadi teknologi peleburan dirahsiakan dan dijaga rapi. Pasukan AS, yang diketuai oleh Commonwealth Fusion Systems, merancang untuk menunjukkan "keuntungan tenaga bersih" pada tahun 2025 menggunakan teknologi ini.


Sementara itu, China kini berada di sorotan dunia kerana telah berjaya menjadikan sinar buatan buatan Eksperimental Superconducting Tokamak (TIMUR) berjaya mencapai suhu 160 juta darjah Celsius selama 20 saat.


Baru-baru ini NASA mengumumkan kejayaan relatifnya dalam menghasilkan fusi pada skala miniatur, yang dimaksudkan untuk digunakan dalam perjalanan angkasa, dan syarikat seperti Princeton Satellite Systems, Helicity Space, dan Pulsar Fusion juga menggunakan pelakuran untuk menghasilkan bentuk pendorong baru.


Ketika perlumbaan fusi global semakin hampir, kepentingan korporat mula memperhatikan prospeknya. Bagi generasi kita, gabungan nuklear sia-sia memperkenalkan bab baru dalam mencari tenaga untuk manusia.

China, AS, Rusia dalam perlumbaan untuk membuat matahari buatan China, AS, Rusia dalam perlumbaan untuk membuat matahari buatan Reviewed by thecekodok on 5:30:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.