Ciri-ciri Baru macOS Monterey dan Peranti Penyokong


 Apple juga memperkenalkan pengganti Big Sur pada 2021 Worldweb Developers Conference (WWDC). Dinamakan macOS Monterey, apa yang baru dan yang mana peranti Mac mendapatkannya?

Sejumlah ciri baru yang terdapat di iOS 15 juga tersedia di macOS Montery, bermula dari FaceTime, Share Play, Share with You dan Focus. Tetapi terdapat banyak ciri baru yang disediakan oleh Apple.


"macOS Monterey dipenuhi dengan ciri-ciri yang membantu pengguna Mac menyelesaikan lebih banyak perkara, berhubung dengan rakan dan keluarga dengan cara baru yang menakjubkan, dan bekerja pada Mac dan iPad dengan lebih lancar daripada sebelumnya," kata Craig Federighi, naib presiden kanan kejuruteraan perisian Apple. .Kawalan Sejagat

Universal Control menjadikan operasi iPad dan Mac menjadi lebih mudah. Kerana fitur ini membolehkan pengguna bekerja dengan satu tetikus dan papan kekunci dan beralih antara Mac dan iPad untuk pengalaman yang lancar, tanpa penyiapan diperlukan.


Tidak berhenti di situ, pengguna dapat dengan mudah memindahkan fail dari iPad ke Mac atau sebaliknya dengan hanya menyeretnya menggunakan tetikus atau pad jejak.


Jalan pintas

Selepas iOS, Pintasan kini berada di Mac untuk membantu pengguna mengautomasikan tugas seharian dan mencapai lebih banyak produktiviti.


AirPlay ke Mac

AirPlay ke MacAirPlay ke Mac Foto: Apple

Dengan AirPlay ke Mac, pengguna dapat bermain, mempersembahkan, dan berkongsi apa sahaja - dari filem dan permainan terkini hingga foto dan persembahan percutian - dari iPhone atau iPad mereka terus ke layar Mac.


Sistem bunyi Mac berkualiti tinggi juga dapat digunakan sebagai pembesar suara AirPlay, sehingga pengguna dapat memainkan muzik atau podcast pada Mac mereka, atau menggunakan Mac sebagai pembesar suara sekunder untuk audio multiroom.


Safari

Foto SafariSafari: Apple

Safari kini dibayangkan semula dengan reka bentuk tab baru yang membolehkan pengguna melihat lebih banyak halaman semasa mereka menatal. Bar tab mengambil warna halaman web.


Kumpulan Tab menawarkan cara baru untuk menyimpan dan menguruskan tab dengan mudah. Sempurna untuk merancang perjalanan, membeli-belah, atau mengawasi yang dikunjungi pengguna setiap hari. Kumpulan Tab boleh diselaraskan dari Mac, iPhone, dan iPad, sehingga pengguna dapat meneruskan pekerjaan mereka dari mana saja dan membagikannya dengan mudah kepada rakan dan keluarga.


Senarai Peranti macOS Monterey

macOS Monterey boleh dijadikan contoh oleh pembangun mulai Selasa (8/6/2021). Apple akan menghantar versi Public Beta pada bulan Julai, dan versi terakhir sekitar bulan Oktober.


Peranti yang menyokong macOS Monterey Peranti yang menyokong Foto macOS Monterey: Apple

Peranti yang menyokong macOS Monterey adalah seperti berikut:


iMac

Akhir tahun 2015 atau lebih baru


Mac Pro

Akhir tahun 2013 atau lebih baru


iMac Pro

2017 atau lebih baru


Mac mini

Akhir tahun 2014 atau lebih baru


MacBook Air

Awal 2015 atau lebih baru


MacBook

Awal 2016 atau lebih baru


MacBook Pro

Awal 2015 atau lebih baru

Ciri-ciri Baru macOS Monterey dan Peranti Penyokong Ciri-ciri Baru macOS Monterey dan Peranti Penyokong Reviewed by thecekodok on 2:10:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.