Elon Musk Diancam oleh Kumpulan Penggodam Tanpa Nama Mengenai Bitcoin

 


Seorang tokoh yang mengaku sebagai anggota kumpulan penggodam Anonim mengancam Elon Musk melalui video yang dimuat naik di YouTube. Musk telah diserang oleh tweetnya yang menghantar harga Bitcoin naik dan turun.

Video tersebut disiarkan di saluran YouTube Tanpa Nama sehari selepas Musk menge-tweet hashtag Bitcoin diikuti dengan emoji hati yang hancur. Ramai yang menyangka tweet ini adalah tanda bahawa Musk telah putus dengan cryptocurrency.


Dalam video tiga minit itu, Musk dikatakan telah menghancurkan kehidupan dan impian banyak orang melalui tweetnya. Ketua Pegawai Eksekutif SpaceX dan Tesla juga dituduh tidak memahami penderitaan banyak orang."Jutaan pelabur runcit sangat bergantung pada keuntungan kripto mereka untuk meningkatkan taraf hidup mereka," kata Anonymous, seperti dikutip oleh News.com Australia, Isnin (7/6/2021).


"Sudah tentu mereka mengambil risiko sendiri ketika melabur, dan semua orang tahu bersedia untuk turun naik kripto, tetapi tweet anda minggu ini menunjukkan sikap tidak peduli pekerja."
Selain mengkritik tweet Musk, Anonymous juga mengkritik kebijakan Tesla yang pada awalnya menerima Bitcoin sebagai bentuk pembayaran sebelum menarik balik polisi kerana masalah alam sekitar. Menurut Anonymous, Musk sudah memahami kesan Bitcoin terhadap alam sekitar sebelum melaksanakan polisi tersebut.


Tanpa nama menuduh Tesla menarik balik polisi kerana faktor keuntungan, bukan kerana mahu memajukan cryptocurrency. Sebabnya ialah sebahagian besar pendapatan Tesla berasal dari kredit 'cukai hijau' dari kerajaan di negara-negara di mana ia beroperasi.


Tanpa nama menuduh Tesla menghentikan program pembelian keretanya menggunakan Bitcoin untuk terus mendapat kredit cukai dari kerajaan.


Gambar Musk di media sosial juga telah dikritik. Tanpa nama mengatakan tingkah laku sebenar Musk akan didedahkan dan orang akan mula melihatnya sebagai orang kaya narsis dan lapar perhatian.


Mereka juga menuduh mimpi Musk yang bercita-cita tinggi, seperti membangun kehidupan di Marikh, sebagai "kompleks unggul" daripada keinginan tulen untuk menyelamatkan umat manusia.


"Terdapat banyak syarikat lain yang mengembangkan penerokaan ruang angkasa dan kenderaan elektrik. Anda satu-satunya CEO yang mempunyai banyak terima kasih kerana berkongsi dan mengejar media sosial," kata Anonymous.


"Anda mungkin menganggap anda orang paling pintar di sini, tetapi sekarang anda telah menemui lawan yang layak. Kami Tanpa Nama! Kami legiun, tunggu kami!" dia meneruskan.


Sebagai orang yang aktif di Twitter, Musk tidak membalas tuduhan yang dibuat oleh Anonymous dalam video tersebut. Video itu kini telah ditonton hampir dua juta kali.


Tweet terakhir Musk di akaun Twitternya juga agak kabur. "Jangan bunuh apa yang kamu benci, simpan apa yang kamu sukai," tweet Musk.

Elon Musk Diancam oleh Kumpulan Penggodam Tanpa Nama Mengenai Bitcoin Elon Musk Diancam oleh Kumpulan Penggodam Tanpa Nama Mengenai Bitcoin Reviewed by thecekodok on 3:38:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.