Hampir sama, ini adalah perbezaan antara orang yang peduli dan hanya ingin tahu tentang masalah hidup anda


 Apabila kita mempunyai masalah, kadang-kadang kita sangat memerlukan orang yang peduli. Malangnya, di sebalik kebimbangan seseorang, biasanya tersembunyi tujuan tertentu. Tidak sedikit pun yang berusaha untuk kelihatan prihatin, walaupun mereka hanya ingin tahu tentang masalah dalam kehidupan yang kita alami.

Sudah tentu, tidak menghairankan kita merasa kesal ketika bertemu orang yang hanya ingin tahu tetapi tidak mempunyai inisiatif untuk menolong. Agar tidak memilih tempat yang salah untuk melampiaskan,  berikut telah meringkaskan perbezaan antara orang yang peduli dan hanya ingin tahu tentang masalah hidup anda:


Orang yang peduli biasanya tidak mempunyai motif tersembunyi ketika bertanya tentang masalah hidup anda. Mereka bertanya semata-mata kerana ingin membuat anda merasa lega. Mereka mahu anda bercakap supaya anda dapat melepaskan beban yang telah disimpan sejak sekian lama.


Walaupun orang yang hanya ingin tahu meminta anda memuaskan rasa ingin tahu mereka. Dia ingin mendapatkan maklumat mengenai masalah yang anda lalui untuk berkongsi dengan orang lain. Bukan itu sahaja, biasanya mereka yang hanya ingin tahu cenderung gembira apabila melihat orang lain bergelut.


Orang yang benar-benar peduli tidak akan memaksa anda untuk membincangkan masalah yang anda hadapi. Dia boleh menerima jika anda mahu bercakap atau enggan bercakap dengan anggun. Dia juga tidak akan merasa sakit hati jika anda memilih untuk diam dan sabar menunggu keterbukaan anda.


Sementara orang yang hanya ingin tahu akan berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk mendapatkan maklumat. Dia boleh melakukan apa sahaja untuk membuat anda bercakap. Baik dengan menunjukkan kedekatan Anda kepadanya, kebaikan yang anda dapatkan darinya, atau bahkan janji untuk tidak membocorkan rahsia anda.


Orang yang peduli biasanya akan berada di sisi anda, tidak kira apa keadaan anda. Sama ada gembira, sedih, kaya, miskin, mereka akan sentiasa berada di sisi anda. Kerana, mereka memang sangat berhati-hati dan ikhlas.


Walaupun orang yang ingin tahu akan menghampiri anda ketika anda berada dalam musibah. Daripada membantu, mereka hanya ingin mengetahui tentang masalah anda dan memanfaatkan masalah anda. Sama ada menjadi topik gosip, kepuasan peribadi, atau sekadar fesyen.


Orang yang benar-benar peduli pasti akan membantu walaupun tanpa diminta. Dia berani meletakkan tubuhnya ketika anda menghadapi masalah. Sebenarnya, mereka dengan senang hati akan menawarkan pertolongan dan bersedia membantu sebisa mungkin.


Sementara itu, orang yang tidak tahu sama sekali tidak mempunyai keinginan untuk menolong orang lain. Mereka juga diatasi dengan kebimbangan jika anda meminta pertolongan kepada mereka. Dia akan berusaha mencari alasan yang baik untuk menolak menolong anda.


Orang yang prihatin mempunyai keinginan yang kuat untuk menolong orang lain. Biasanya ini berdasarkan alasan bahawa orang yang ditolong tidak akan mengalami kesukaran atau mengalami masalah lain. Apabila orang lain gembira dan merasa ditolong, hati mereka berasa lega dan lebih baik.


Sementara orang yang ingin tahu, biasanya menolong kerana ada motif tersembunyi. Sama ada kerana mereka mengharapkan pujian orang lain, kemurahan hati terhadap orang lain, bahan cerita Instagram, dan lain-lain.


Itulah 5 perbezaan antara orang yang benar-benar mengambil berat dan tidak peduli. Semoga kita didekatkan dengan orang yang mengambil berat dan menolong dengan ikhlas.

Hampir sama, ini adalah perbezaan antara orang yang peduli dan hanya ingin tahu tentang masalah hidup anda Hampir sama, ini adalah perbezaan antara orang yang peduli dan hanya ingin tahu tentang masalah hidup anda Reviewed by thecekodok on 3:35:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.