Idola Hiburan SM Diperkenalkan Untuk Pertama Kali Semasa memulakan Kumpulan, Siapa Mereka?


Hai, semua! SM Entertainment adalah salah satu agensi yang mempunyai pengaruh besar dalam industri muzik K-Pop. Semua artis dan kumpulan di bawah mereka diketahui mempunyai bakat luar biasa, serta visual yang menakjubkan. Seperti siri idola SM Entertainment di bawah ini. Mereka adalah ahli pertama yang diperkenalkan kepada orang ramai, dan menjadi pemain utama dalam kumpulan mereka.


1. YoonA - SNSD

YoonA memulakan debutnya dengan SNSD pada tahun 2007. Dia menjadi ahli pertama yang diperkenalkan kepada umum, melalui profil video. Pada usia 17 tahun pada masa itu, YoonA berjaya membuat orang ramai jatuh cinta, dengan visual seorang gadis remaja yang cantik dan tidak bersalah. Tidak hairanlah walaupun sekarang, visual YoonA masih dipuji malah menjadi legenda dalam industri K-Pop.


2. Sulli - f (x)

Pada tahun 2009, SM Entertainment sekali lagi mengesahkan bahawa mereka akan melancarkan kumpulan gadis lima anggota, dengan nama f (x). Sulli menjadi ahli pertama yang diperkenalkan kepada orang ramai. Sebelum memulakan kerjaya sebagai idola, Sulli mempunyai kerjaya sebagai artis kanak-kanak. Wajahnya muncul beberapa kali dalam filem dan iklan. Sulli mempunyai senyuman manis, dan cerah seperti sinar matahari. Sudah tentu, dengan gambar ini, Sulli dengan cepat mencuri perhatian orang ramai.


3. Kai - EXO

Sejak khabar angin beredar sejak tahun 2010, SM akhirnya memulakan debut dengan boy group baru pada tahun 2012, bernama EXO. Kumpulan ini mempunyai konsep yang unik. Terbahagi kepada dua sub-unit, iaitu EXO-K dan EXO-M, dengan 12 anggota. Kai menjadi ahli pertama yang diperkenalkan melalui foto dan video penggoda. Dalam video pertamanya, Kai kelihatan berkarisma dengan visual dan kemahiran menari yang luar biasa. Dia bahkan menjadi satu-satunya ahli EXO yang mempunyai video penggoda paling banyak sebelum debut.


4. Seulgi - Red Velvet

Pada akhir tahun 2013, SM Entertainment membentuk projek SM Rookies, di mana mereka memperkenalkan pelatih sebelum memulakan debutnya secara rasmi. Seulgi adalah pelatih wanita pertama yang diperkenalkan pada masa itu. Ogos 2014, SM mengumumkan bahawa mereka akan melancarkan kumpulan gadis baru bernama Red Velvet. Dan sekali lagi, Seulgi menjadi ahli pertama yang disahkan dalam kesebelasan utama. Netizen berpendapat Seulgi mempunyai visual dan aura yang unik. Dia juga satu-satunya idola wanita SM dengan kelopak mata mono


5. Taeyong - NCT

Sama seperti Seulgi, Taeyong juga diperkenalkan buat pertama kalinya melalui projek SM Rookies. Pada tahun 2016, SM sekali lagi memulakan kumpulan boy boy baru yang mempunyai konsep yang berbeza dari boy group pada umumnya, NCT. Taeyong menjadi ahli pertama yang disahkan. Bukan hanya dia secara visual menarik, dengan bakatnya untuk rap, menyanyi, menari, dan kepemimpinan, Taeyong juga dipercaya sebagai wajah kumpulan ini.


6. Musim sejuk - aespa

Selepas beberapa kelewatan, SM Entertainment secara rasmi memulakan kumpulan gadis baru pada akhir tahun 2020 yang dipanggil aespa. Debut kumpulan ini pastinya sangat dinanti-nantikan oleh peminat, memandangkan sudah lebih dari enam tahun sejak SM terakhir debut kumpulan gadis (Red Velvet). Anggota pertama yang diperkenalkan adalah Winter, yang namanya langsung menjadi topik tren di pelbagai media sosial dan berita. Dari perspektif visual, Winter dianggap mempunyai persamaan dengan Taeyeon SNSD. Selain itu, ternyata gadis ini juga mempunyai kemampuan vokal yang luar biasa, anda tahu!

Idola Hiburan SM Diperkenalkan Untuk Pertama Kali Semasa memulakan Kumpulan, Siapa Mereka? Idola Hiburan SM Diperkenalkan Untuk Pertama Kali Semasa memulakan Kumpulan, Siapa Mereka? Reviewed by thecekodok on 6:52:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.