Ingat! Pengawal Tanpa Wayar DualSense PS5 Tidak Boleh Digunakan Untuk PS4

 


DualSense Wireless Controller PS5 telah menjadi popular sejak dilancarkan. Banyak pemain membelinya dan menggunakannya untuk bermain permainan di PC.

Ini menimbulkan sejumlah persoalan, adakah pengawal PS5 juga berfungsi pada PS4? Ini kerana banyak permainan PS4 yang hampir 100 peratus serasi dimainkan di PS5.


Hingga kini, DualSense dipuji kerana reka bentuk, nuansa dan ciri revolusionernya. Tetapi sayangnya, jawapan untuk soalan di atas sangat mudah, iaitu DualSense Wireless Controller PS5 tidak serasi ketika digunakan di PS4.


Berita baiknya adalah, ada jalan keluar untuk peminat yang masih berkeras menggunakan DualSense di PlayStation 4. Kaedah ini nampaknya tidak selesa, kerana mereka harus menggunakan platform lain seperti PC atau komputer riba.


Kaedahnya adalah menggunakan aplikasi PlayStation Remote Play. Untuk PC dan komputer riba, sumbangan mereka diperlukan, sebagai perantara PS4.


Kemudian diperlukan kabel USB yang memainkan peranan menghubungkan pengawal PS5 ke PC. Kemudian apabila menggunakan DualSense Wireless Controller, aplikasi Remote Play mesti diaktifkan pada PC sebagai perantara.


Setelah sambungan dibuat, PS4 dapat dikendalikan dari jarak jauh menggunakan DualSense Wireless Controller yang dipasang ke PC melalui USB. Terdapat beberapa perkara penting yang perlu diingat, pertama, pemain memerlukan internet berkelajuan tinggi untuk mengelakkan kelewatan input antara PC dan PS4.


Maka ciri-ciri penuh yang dimiliki DualSense, tidak dapat dinikmati ketika pemain bermain permainan PS4. Ini ternyata sebaliknya, Sony telah mengesahkan bahawa pengawal PS4 tidak dapat digunakan untuk PS5.


Mereka mengatakan bahawa DuaShock 4 dan pengawal PS4 pihak ketiga berlesen sebenarnya boleh berfungsi pada PS5. Namun, ia hanya menyokong beberapa permainan PS4.


Seperti pengawal PS3 yang tidak berfungsi apabila digunakan pada PS4. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk membeli konsol bersama dengan alat kawalan yang serasi, untuk mengelakkan kesan kerumitan di masa hadapan.

Ingat! Pengawal Tanpa Wayar DualSense PS5 Tidak Boleh Digunakan Untuk PS4 Ingat! Pengawal Tanpa Wayar DualSense PS5 Tidak Boleh Digunakan Untuk PS4 Reviewed by thecekodok on 1:48:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.