Kesan menakutkan Bumi Terancam Menjadi Lebih Panas


 Terdapat kemungkinan 40% bahawa suhu dunia akan meningkat lebih dari yang diharapkan, yang berpotensi menyebabkan bahaya besar terhadap alam akibat perubahan iklim. Peningkatan itu melebihi yang dimaksudkan untuk mencegah perjanjian iklim Paris 2015.

Dalam perjanjian Paris, salah satu tujuannya adalah untuk mengelakkan suhu Bumi meningkat lebih tinggi untuk mengelakkan kesan pemanasan global yang paling teruk.


Tahun lalu, Pertubuhan Meteorologi Dunia PBB (WMO) mengatakan terdapat kemungkinan 20% bahawa had suhu akan dilampaui dan sekarang angka itu lebih tinggi. "Dunia semakin panas daripada yang kita sangka," kata mereka.


"Suhu yang lebih tinggi bermaksud lebih banyak pencairan ais, kenaikan permukaan laut, lebih banyak gelombang panas dan cuaca melampau yang lain dan kesan yang lebih besar terhadap keselamatan makanan, kesihatan dan alam sekitar," kata Profesor Petteri Taalas, setiausaha jeneral WMO.
Dia juga menyarankan agar negara-negara di dunia meningkatkan komitmen mereka untuk mengurangi pelepasan gas rumah kaca dan mencapai netralitas karbon, mengantisipasi perubahan iklim.


Laporan WMO menyatakan bahawa setiap tahun dari sekarang hingga 2025, suhu dunia akan meningkat sekurang-kurangnya 1 darjah Celsius. Ia juga diproyeksikan bahawa ada kemungkinan 90% salah satu tahun di masa depan akan memperoleh suhu tertinggi.


Oleh itu, ambang 1.5 darjah Celsius lebih tinggi daripada masa pra-industri dapat dilampaui. Pada masa ini, suhu dunia adalah 1.2 darjah Celsius lebih tinggi daripada waktu itu.


Untuk memastikan suhu tidak melebihi had, perlu melakukan usaha yang besar untuk mengurangkan pelepasan karbon hingga separuh pada tahun 2030 dan sifar pada tahun 2050. Jika tidak, pemanasan global dan perubahan iklim akan mengakibatkan kesan negatif seperti cuaca yang semakin melampau.

Kesan menakutkan Bumi Terancam Menjadi Lebih Panas Kesan menakutkan Bumi Terancam Menjadi Lebih Panas Reviewed by thecekodok on 5:17:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.