Kisah Sedih Orang Termiskin di Dunia Jerome Kerviel


 Ia dinamakan kehidupan, memerlukan wang. Tetapi wang tidak selalu membawa kebahagiaan, jika ia digunakan atau diperoleh dari cara haram, akan selalu ada halangan kerana itu.

Membincangkan orang terkaya di dunia adalah perkara biasa, siapa yang belum pernah mendengar tentang Jeff Bezos atau Elon Musk? Baiklah, kali ini kita membincangkan orang yang dijuluki sebagai orang termiskin di dunia. Ini Jerome Kerviel. Pada usia muda, dia berhutang hingga USD 6.3 bilion Bagaimana kisahnya seperti dikejar oleh hutang?


Société Générale (SocGen), salah satu bank terbesar di Perancis, terkejut ketika mendedahkan kewujudan peniaga saham yang melakukan transaksi rekaan dan besar-besaran. Société Générale menemui akaun palsu dan aktiviti perdagangan pada 19 Januari 2008. Tiga hari kemudian, mereka berusaha melepaskan semua kedudukan yang kalah. Pada masa syarikat itu membersihkan semua perdagangan yang kalah, sungguh mengejutkan mereka melihat bahawa mereka telah menemui angka kerugian yang begitu besar.Memetik The Guardian, SocGen mengungkapkan pada Januari 2008 bahawa broker bursa saham Perancis ini telah masuk ke bank sekitar Rp 67 triliun pada waktu itu. Lelaki itu, yang berusia 31 tahun pada masa itu, juga ditekankan bahawa dia telah mengambil posisi tidak sah di bursa niaga hadapan, menurut bank itu.


Pada tahun 2010, hakim dalam kesnya mensabitkannya sebagai pencipta sistem rangkaian penipuan. Namun, melalui peguamnya, Kerviel menafikan tuduhan tersebut sebaliknya menegaskan dia membawa keuntungan sebanyak £ 1.4 bilion (kira-kira Rp 24 trilion lebih) kepada Société Générale.


Kerviel akhirnya didapati bersalah atas tuduhan pemalsuan, pecah amanah dan penggunaan komputer secara haram. Dalam proses perundangan yang berlarut-larut, Jerome Kerviel dijatuhkan hukuman penjara dan diharuskan membayar hutang sebanyak USD 6.3 bilion.


Hakim menilai bahawa Kerviel pasti mengetahui apa yang dia lakukan di luar izinnya sebagai broker dan berusaha menyembunyikan kedudukan perdagangannya.


"Kerviel sengaja melampaui lesennya sebagai broker," kata hakim ketua, Dominique Pauthe, seperti yang dikutip oleh Reuters.


Perdana Menteri Perancis ketika itu, François Fillon, bahkan memberi perhatian khusus kepada kes ini. Semasa dia bercakap di Forum Ekonomi Dunia, dia berusaha meyakinkan pasar untuk tidak panik dengan isu Société Générale.


Bank of France bahkan sedang menjalankan siasatan dan pemerintah Perancis mengikuti situasi itu dengan "sangat, sangat memprihatinkan," kata Fillon kepada wartawan.


"Société Générale harus menangani kes penipuan yang sangat besar. Ini adalah kes yang serius tetapi pada masa yang sama tidak ada kaitan dengan keadaan di pasaran kewangan," katanya.


Berjaya menerobos dana sebesar itu, ternyata Kerviel bukanlah seorang yang genius. Kerviel, yang pernah belajar di University of Lyon II, Perancis, berjaya lulus pada tahun 2000 dengan hanya memperoleh nilai rata-rata. Dia digambarkan sebagai seorang yang pemalu. Tidak ada yang istimewa mengenai Kerviel.

Kisah Sedih Orang Termiskin di Dunia Jerome Kerviel Kisah Sedih Orang Termiskin di Dunia Jerome Kerviel Reviewed by thecekodok on 8:30:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.