Line Melancarkan Bank Digital di Indonesia


Line, yang terkenal dengan aplikasi chatnya, baru saja melancarkan platform perbankan digital di Indonesia. Ini bermaksud Line Corp. Syarikat yang berpangkalan di Jepun itu kini menawarkan perkhidmatan perbankan di tiga pasar luar negeri terbesarnya: Indonesia, Thailand dan Taiwan.

Seperti yang dikutip dari Tech Crunch, platform perbankan Indonesia Line Corp. adalah hasil kerjasama Line 2018 dengan PT Bank KEB Hana Indonesia, anak syarikat Hana ZBank Korea Selatan.


Line Corp. bersetuju untuk memperoleh 20% PT Bank KEB Hana Indonesia, menjadikannya pemegang saham kedua terbesar bank. Melalui perkongsian ini, Line mengusahakan perkhidmatan perbankan dalam talian, termasuk akaun deposit, produk kredit mikro, dan perkhidmatan pengiriman wang dan pembayaran.Berdasarkan laporan Momentum Works, muat turun aplikasi perbankan digital di Indonesia meningkat 7% pada tahun 2020, dengan aplikasi dari bank seperti BTPN Jenius, OCBC Nyala dan Permata.


Walau bagaimanapun, Momentum Works juga memperhatikan bahawa banyak pengguna bank digital di Indonesia cenderung memuat turun lebih dari satu aplikasi bank digital sehingga belum ada pemain dominan. Syarikat teknologi besar seperti Sea Group, Grab, dan Gojek juga mengusahakan perkhidmatan neobank mereka sendiri.


Sebelumnya, Line pertama kali memperkenalkan perkhidmatan perbankan kepada pengguna di Thailand pada Oktober lalu, sebagai sebahagian daripada usaha sama dengan Kasikorn Vision Company, anak syarikat Kasikorn Bank. Di Taiwan, anak syarikatnya, Line Bank Taiwan, diberikan lesen perbankan awal tahun ini oleh Suruhanjaya Penyeliaan Kewangan negara itu.

Line Melancarkan Bank Digital di Indonesia Line Melancarkan Bank Digital di Indonesia Reviewed by thecekodok on 5:08:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.