Mengapa Anda Perlu Menggunakan Pelindung Matahari Setiap Hari? Inilah jawapannya!


 Pelindung matahari adalah salah satu siri asas penjagaan kulit yang mesti digunakan setiap hari. Fungsinya adalah untuk melindungi kulit dari paparan sinar matahari yang akan merosakkan kulit.

Pelindung matahari mempunyai tahap Faktor Perlindungan Matahari (SPF) yang berbeza, mulai dari SPF 15, SPF 20, SPF 30, hingga SPF 50. SPF ini adalah penentu berapa lama anda boleh berada di bawah sinar matahari tanpa terbakar semasa menggunakan produk ini. Semakin tinggi SPF, semakin lama pelindung matahari dapat melindungi kulit.


Walaupun begitu, anda masih perlu menggunakan semula pelindung matahari setiap 2-3 jam untuk perlindungan yang optimum. Bukan hanya itu, pelindung matahari juga tetap digunakan walaupun pelindung kulitnya rosak.


Walaupun begitu, masih ramai yang lupa atau malas menggunakan pelindung matahari setiap hari. Selain melindungi kulit, apa faedah menggunakan pelindung matahari setiap hari?


1. Melindungi Kulit dari Sinaran UV

Merawat kulit anda dengan menggunakan pelindung matahari Merawat kulit anda dengan menggunakan pelindung matahari / Foto: unsplash.com

Wanita, kulit yang terdedah kepada sinar ultraviolet (UV) boleh menyebabkan kerosakan, baik secara langsung atau sedikit demi sedikit. Biasanya, kerosakan kulit mula muncul dan menimbulkan masalah pada usia 40 tahun ke atas, setelah bertahun-tahun terdedah kepada sinar UV.


Walaupun anda tidak dapat melihatnya, lebih baik anda menjaganya dari sekarang Untuk itu anda mesti menggunakan pelindung matahari setiap hari untuk melindungi kulit dari sinaran UV.


2. Melambatkan Penuaan Pramatang

Sebab kedua mengapa anda mesti menggunakan pelindung matahari setiap hari adalah untuk melambatkan penuaan pramatang. Ya, pelindung matahari dapat melambatkan tanda-tanda penuaan, seperti garis-garis halus, kedutan, dan kekasaran. Ini disebabkan oleh penurunan keanjalan kulit sehingga menjadi longgar dan kusam.


3. Menjaga Kulit Cerah

Merawat kulit anda dengan menggunakan pelindung matahari Merawat kulit anda dengan menggunakan pelindung matahari / Foto: unsplash.com

Adakah anda pernah mengalami kulit kusam, tona kulit tidak sekata, atau kulit kusam? Salah satu sebabnya adalah tidak menggunakan pelindung matahari setiap hari.


Sekiranya anda kerap menggunakan pelindung matahari, kulit anda akan terlindung dari bintik-bintik atau bintik hitam. Selain itu, kulit anda juga akan cerah kerana perlindungan pelindung matahari. Tetapi ingat, walaupun anda berada di rumah, anda juga perlu menggunakan pelindung matahari!


4. Mencegah Kanser Kulit

Bukan hanya terdedah kepada sinar UVA dan UVB, memakai pelindung matahari setiap hari dapat mengurangkan risiko barah kulit, terutama melanoma. Kanser kulit jenis ini biasanya dialami oleh wanita berusia 20 tahun.


Walaupun kesannya tidak segera dirasakan, jika anda tidak menggunakannya, dalam jangka panjang barah kulit dapat dialami oleh siapa saja. Untuk itu rajin gunakan pelindung matahari dan gunakan semula setiap 2-3 jam sehari.


Di samping itu, anda perlu menggunakan pelindung matahari yang selamat setiap hari. Salah satu pelindung matahari yang disyorkan  adalah Banana Boat Simply Protect AQUA Daily Moisture SPF 50+. Kerana pelindung matahari dari Banana Boat selamat digunakan kerana dikeluarkan oleh jenama yang selalu terkenal sebagai pakar dalam produk pelindung matahari.


Banana Boat Simply Protect AQUA Daily Moisture SPF 50+ dibuat tanpa Oxybenzone dan Parabens. Selain itu, ia tidak menggunakan minyak dan alkohol sehingga selamat digunakan, bahkan untuk kulit sensitif.


Dengan formula berasaskan air sehingga ringan pada kulit tanpa meninggalkan 'perasaan berat' di wajah. Teksturnya mudah tersebar dan lembut di wajah. Kemudian ada aroma bunga yang menyegarkan.


Lebih khusus lagi, Banana Boat Simply Protect AQUA Daily Moisture SPF 50+ boleh digunakan sebagai asas solek. Selain dilindungi, hasil solek akan lebih sempurna. Walaupun dalam keadaan solek, anda masih selesa memohon semula ke wajah anda! Tidak perlu risau solek anda menjadi rosak atau tergelincir.


Anda boleh mendapatkan Banana Boat Simply Protect AQUA Daily Moisture SPF 50+ di kedai terdekat dan e-commerce kegemaran, seperti Tokopedia, Shopee, Watsons, Guardian dan lain-lain.


Ayuh, biasakan menggunakan pelindung matahari setiap hari agar kulit wajah kekal sihat dan cantik setiap hari menggunakan Banana Boat Simply Protect AQUA Daily Moisture SPF 50+.

Mengapa Anda Perlu Menggunakan Pelindung Matahari Setiap Hari? Inilah jawapannya! Mengapa Anda Perlu Menggunakan Pelindung Matahari Setiap Hari? Inilah jawapannya! Reviewed by thecekodok on 1:46:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.