Mengenai Bitcoin, Elon Musk Dituduh Munafik!


 Melalui Tesla, Elon Musk membeli banyak Bitcoin, malah rancangan Bitcoin akan digunakan untuk membeli kenderaan elektrik. Tetapi baru-baru ini kerana alasan perlombongan Bitcoin tidak mesra alam, rancangan itu gagal. Ini telah menjadi sasaran kritikan dari para pemimpin kripto ini.

Changpeng Zhao adalah Ketua Pegawai Eksekutif laman web pertukaran cryptocurrency Binance. Di Twitter, dia menyindir mengapa elektrik yang digunakan untuk menambang Bitcoin dipersoalkan sedangkan ini tidak berlaku untuk kenderaan elektrik.


"Apabila anda menggunakan elektrik untuk menjalankan kenderaan, ia mesra alam. Apabila anda menggunakan elektrik untuk menjalankan grid kewangan yang paling cekap di dunia, ia disebut keprihatinan alam sekitar," tweet Zhao.


Walaupun Zhao tidak menyebut nama secara terbuka, sudah pasti dia menyasarkan Tesla dan Elon Musk.


"Tesla menangguhkan kenderaan yang dapat dibeli dengan Bitcoin. Kami prihatin dengan penggunaan bahan api fosil yang meningkat dengan pesat disebabkan oleh perlombongan dan urus niaga Bitcoin, terutamanya arang batu, yang merupakan pemancar bahan bakar terburuk," kata Tesla dalam tweet yang dikongsi oleh Musk.


"Cryptocurrency adalah idea hebat dalam banyak cara dan kami percaya masa depan memegang janji, tetapi ini tidak boleh menanggung kos yang besar untuk alam sekitar. Tesla tidak akan menjual Bitcoin dan kami ingin menggunakannya sebagai transaksi sebaik sahaja peralihan perlombongan selesai lebih mampan, ”tambah Tesla.


Tetapi memang keputusan Musk berdasarkan alasan yang kukuh. Ramai yang mengatakan perlombongan Bitcoin pada masa ini sangat membazir elektrik dan boleh membahayakan alam sekitar pada masa akan datang.


Tenaga elektrik sangat bergantung pada bahan bakar fosil, terutamanya arang batu. Proses ini juga menghasilkan banyak pencemaran. Dengan peningkatan jumlah aktiviti perlombongan, penggunaan elektrik juga akan meningkat.


Pengeluaran Bitcoin dianggarkan menghasilkan antara 22 dan 22.9 juta metrik tan pelepasan karbon dioksida setiap tahun berdasarkan kajian 2019 oleh jurnal saintifik Joule. Itu setara dengan pelepasan yang dihasilkan oleh Jordan dan Sri Lanka.

Mengenai Bitcoin, Elon Musk Dituduh Munafik! Mengenai Bitcoin, Elon Musk Dituduh Munafik! Reviewed by thecekodok on 1:19:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.