Meninggalkan kumpulan kerana 'Scandal', kerjaya 5 idola ini masih berjaya

 


Barisan bekas kumpulan idola mempunyai jalan kerjaya mereka sendiri. Salah seorang dari mereka dilanda masalah dan khabar angin yang membuatnya terpaksa meninggalkan kumpulan itu.

Namun, walaupun meninggalkan kumpulan itu, mereka tetap bersinar di dunia yang berbeza. Ada yang masih aktif dalam dunia hiburan dan bahkan melebarkan sayapnya dalam dunia lakonan dan di sebalik tabir studio rakaman, untuk kerjaya di dunia perniagaan. Ayuh, lihat ulasan berikut.


1. Wonhoo


Wonho memulakan kariernya melalui acara pencarian bakat NO MERCY yang kemudian memulakan kerjayanya dalam kumpulan Monsta X. Namun, dia dilanda khabar angin mengenai penggunaan ganja haram ketika dia masih muda dan membuatnya meninggalkan kumpulan dan agensi itu.


Selepas itu, dia pergi solo dan menjadi produser di label Highline Entertainment. Sebagai artis solo dia telah mengeluarkan dua album dan masih di hati peminatnya.


2. B.I


Kim Hanbin alias B.I meninggalkan kumpulan yang telah menaikkan namanya iKON pada tahun 2019 kerana didakwa menggunakan ganja secara haram dari seorang peniaga. Namun, setelah menjalani pemeriksaan selama 9 bulan, hasilnya menunjukkan bahawa B.I tidak terbukti melakukannya dan menjadikannya hampa dari dunia hiburan.


Namun, itu tidak menghalangnya untuk bekerja. Dia terus menghasilkan karya dan telah mengeluarkan beberapa lagu kolaborasi seperti dengan Epik High. Selanjutnya, pada tahun 2021, pemuzik berusia 24 tahun ini mengeluarkan sebuah mini album berjudul Waterfall dengan tiga lagu andalan, iaitu Illa Illa, Re-Birth dan Midnight Blue.


3. DAWN 

Kim Hyo Jong atau yang kini bekerja di bawah label P Nation yang dicipta oleh penyanyi PSY. Sebelum ini, dia dikenali sebagai rapper bernama E'Dawn dari kumpulan budak CUBE Entertainment Pentagon.


Dia meninggalkan kumpulan dan agensi itu setelah mengumumkan percintaannya dengan rakan labelnya Hyuna pada 2018, yang kini bersama label baru mereka. Kini dia berjaya menaikkan bendera dengan beberapa siri karya.


4. Kris Wu

Kris Wu mencuba dunia hiburan dengan boy group EXO pada tahun 2012. Namun, kariernya tidak lama dengan kumpulan SM Entertainment. Dia meneruskan kariernya ke negara asalnya, China, bersama dua anggota China lain iaitu Luhan dan Tao, lalu dia melahirkan serangkaian karya, mulai dari lagu hingga film.


Dia bahkan memenangi beberapa siri anugerah dan juga melebarkan sayapnya dalam bidang lakonan. Dia dilakonkan untuk filem XXX: Return of Xander Age dan bersama dengan single yang menjadi soundtrack filem ini. Bukan hanya filem, dia juga bekerja di industri muzik Amerika dan melahirkan pelbagai lagu.


5. Jessica Jung

Pemergian Jessica Jung dari Girls 'Generation menimbulkan kegemparan dalam industri muzik Korea pada tahun 2014. Dia meninggalkan kumpulan penyanyi Gee dan meneruskan kariernya dalam dunia perniagaan dengan mengasaskan Blanc Eclare.


Selepas itu, dia membintangi filem dan juga bergabung dengan agensi baru Coridel Entertainment. Kemudian dia mula menyanyi lagi dengan melancarkan album pertamanya. Bukan hanya itu, dia juga menulis buku dan perniagaannya telah berkembang dengan adanya cawangan di beberapa negara.

Meninggalkan kumpulan kerana 'Scandal', kerjaya 5 idola ini masih berjaya Meninggalkan kumpulan kerana 'Scandal', kerjaya 5 idola ini masih berjaya Reviewed by thecekodok on 3:43:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.