Pertanda Buruk, Oksigen Tasil di Seluruh Dunia Menurun


 Krisis iklim dikatakan menyebabkan penurunan kadar oksigen yang berlaku di tasik di seluruh dunia. Akibatnya, kehidupan hidupan liar terjejas, serta kesan negatif yang mungkin dialami oleh manusia.

Penurunan kadar oksigen di lautan telah dikenal pasti sejak sekian lama. Sekarang dalam kajian baru, penurunan oksigen di tasik dunia adalah antara tiga hingga sembilan kali lebih cepat dalam 40 tahun terakhir.


Para penyelidik mendedahkan bahawa tahap oksigen menurun sebanyak 19% pada kedalaman air tasik dan 5% di permukaan. Kenaikan suhu akibat pemanasan global dikatakan penyebabnya, kerana air yang lebih panas di lapisan atas tasik tidak dapat menyimpan oksigen sebanyak.Para penyelidik mengatakan mengurangkan pelepasan berbahaya semakin penting untuk menangani kesan perubahan iklim seperti ini. Begitu juga dengan usaha mengurangkan penggunaan baja dan mengatasi pencemaran bandar yang merosakkan tasik. Kajian itu mengambil sampel 400 tasik di seluruh dunia.


"Semua kehidupan yang kompleks bergantung pada oksigen sehingga ketika kadar oksigen turun, ada penurunan habitat untuk spesies yang berlainan," kata profesor Kevin Rose dari Institut Politeknik Rensselaer (RPI), salah seorang penyelidik.


"Kajian ini membuktikan bahawa masalahnya lebih parah di tasik air tawar daripada di lautan, (kerana) mengancam bekalan air minum dan keseimbangan yang memungkinkan ekosistem air tawar berkembang," tambahnya.


Tasik ini kaya dengan haiwan seperti ikan, serangga, burung dan lain-lain. Ia juga merupakan sumber makanan manusia yang penting dan juga untuk rekreasi. Walau bagaimanapun, kerosakan pada tasik semakin besar disebabkan oleh pemanasan global, pencemaran dan penggunaan air yang berlebihan untuk pertanian.

Pertanda Buruk, Oksigen Tasil di Seluruh Dunia Menurun Pertanda Buruk, Oksigen Tasil di Seluruh Dunia Menurun Reviewed by thecekodok on 5:22:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.