Petua Menyimpan Produk Penjagaan Kulit dengan Selamat untuk Menghindari Pengoksidaan

 


Rutin penjagaan kulit yang kita gunakan setiap hari pastinya bukan hanya satu atau dua produk. Ya, gunakan pada waktu malam dan pagi, kemudian sesuaikan dengan keadaan kulit wajah yang dialami. Sama ada jerawat, kusam, berminyak, atau kering.

produk penjagaan kulit yang digunakan pada waktu pagi dan malam semestinya berbeza. Itu belum disesuaikan dengan keadaan kulit wajah kita pada masa itu, sama ada jerawat, kusam, berminyak, kering, atau keadaan wajah yang lain.


Produk penjagaan kulit yang berbeza mempunyai ramuan utama yang berbeza, beberapa bahan penjagaan kulit mempunyai sifat yang sedikit sensitif terhadap suhu bilik, misalnya terlalu panas atau terlalu terdedah kepada cahaya matahari, kandungannya akan teroksidasi, berbau, berubah warna dan juga formulasi ramuan.


Beberapa petua di bawah ini membantu anda menyimpan produk penjagaan kulit anda dengan selamat agar tidak teroksida. Sekiranya penjagaan kulit anda teroksidasi, ia tidak akan berfungsi dengan optimum pada kulit wajah atau boleh menyebabkan kerengsaan.


1. Simpan di Peti Sejuk Khas untuk Penjagaan Kulit


Sebilangan produk penjagaan kulit dengan ramuan tertentu disyorkan untuk disimpan di dalam peti sejuk untuk memastikan kandungan produk selamat dan tidak teroksida. Walau bagaimanapun, jangan simpan produk penjagaan kulit di dalam peti sejuk dengan bahan makanan seperti daging, bawang, sayur-sayuran, atau lain-lain.


Sekiranya anda menyimpannya bersama dengan peti sejuk makanan, anda khuatir produk penjagaan kulit anda boleh tercemar dan bau makanan yang melekat pada produk penjagaan kulit anda menjadi kurang menyenangkan dan dapat mengurangkan keberkesanan produk tersebut. Pastikan anda menyimpannya di dalam peti sejuk khusus untuk penjagaan kulit.


2. Bersihkan Tempat Penjagaan Kulit secara rutin


Sekiranya anda menyimpan produk penjagaan kulit anda pada suhu bilik, pastikan anda sentiasa membersihkan rak atau tempat anda meletakkan penjagaan kulit anda agar tidak berdebu dan tidak menjadi sarang bakteria. Sekurang-kurangnya anda membersihkan tempat penjagaan kulit anda secara rutin 1-2 kali seminggu untuk menjaga kebersihan dari habuk dan kotoran.


Apabila anda jarang membersihkannya, produk penjagaan kulit yang anda simpan pada suhu bilik boleh menjadi berdebu, menjadi sarang kotoran, anda tidak menyedari bila anda akan menggunakannya, dan mengurangkan keberkesanan produk tersebut.


3. Perhatikan Tarikh Pengeluaran atau Tamat Tempoh Produk


Anda boleh merakam atau melabel setiap produk penjagaan kulit yang anda gunakan, contohnya tarikh luput produk, PAO (tempoh selepas pembukaan) yang biasanya dibungkus dengan produk berlabel 12M, 24M, 36M, yang bermaksud ia boleh digunakan dalam tempoh tersebut selepas dibuka.


Mungkin produk penjagaan kulit mengoksidasi bukan kerana simpanan anda salah, ia masih melewati tempoh PAO atau telah tamat dan anda tidak menyedarinya. Pastikan anda memperhatikan jangka masa produk penjagaan kulit yang akan anda gunakan.


4. Elakkan tempat yang lembap dan terkena cahaya matahari


Sebilangan bahan penjagaan kulit seperti Retinol, Vitamin C, Vitamin D, dan lain-lain mesti ada simpanan tambahan, jika kawasan simpanan terkena cahaya matahari bahan-bahan ini dapat mengoksidasi dan menyebabkan formulasi bahan-bahan ini berubah, juga mengurangkan keberkesanannya.


Sekiranya simpanan penjagaan kulit anda terlalu lembap, ia juga boleh menyebabkan produk ini menjadi tempat pembiakan kuman atau cetakan kerana terlalu lembap. Oleh itu, pastikan anda menyimpan produk penjagaan kulit anda dalam keadaan selamat.

Petua Menyimpan Produk Penjagaan Kulit dengan Selamat untuk Menghindari Pengoksidaan Petua Menyimpan Produk Penjagaan Kulit dengan Selamat untuk Menghindari Pengoksidaan Reviewed by thecekodok on 7:01:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.