Presiden Korea Selatan Diminta Membebaskan Putera Samsung dari Penjara

 


Serangkaian pemimpin konglomerat dari Korea Selatan meminta Presiden Moon Jae-in untuk membebaskan bos Samsung, Jay Y. Lee dari penjara untuk mengekalkan kelebihan Korea Selatan dalam industri chip.

Permintaan ini dibuat pada pertemuan antara Moon dan bos empat syarikat gergasi Korea Selatan - Samsung, Hyundai, LG dan SK, seperti yang dikutip oleh Reuters pada hari Khamis (3/6/2021).


Seperti diketahui, Lee, yang merupakan naib ketua dan pewaris Samsung, kini menjalani hukuman penjara 30 bulan kerana rasuah, penggelapan dan tuduhan lain.Ketua Kumpulan SK Chey Tae-won meminta Moon mempertimbangkan petisyen yang meminta Lee dibebaskan. Petisyen itu diajukan oleh lima kumpulan lobi perniagaan, termasuk Dewan Perdagangan dan Industri Korea yang diketuai oleh Chey.


Jurucakap Moon Park Kyung-mee mengatakan Moon memahami kesukaran yang dihadapi syarikat-syarikat ini.


Tetapi sebelum terpilih sebagai Presiden pada tahun 2017, Moon berjanji tidak akan membiarkan jenayah ekonomi yang serius seperti penipuan dan penggelapan.


Pakar undang-undang percaya Lee berhak untuk memohon pembebasan bersyarat kerana dia telah menjalani hukuman lebih dari separuh hukumannya.


Undang-undang Korea Selatan mengatakan pembebasan bersyarat dapat diberikan untuk tahanan yang telah menjalani hukuman sepertiga dari hukuman mereka, dengan syarat mereka berkelakuan baik.


Pemimpin perniagaan di Korea Selatan menekankan pentingnya peranan Lee dalam mengekalkan kedudukan Korea Selatan sebagai pemimpin dalam industri semikonduktor. Lebih-lebih lagi, dunia kini mengalami krisis cip global.


Lee sendiri mengawasi semua bahagian perniagaan Samsung, iaitu cip, telefon bimbit dan peranti elektronik isi rumah.


"Semikonduktor memerlukan dasar pelaburan berskala besar, dan pemimpin hanya dapat membuat kebijakan semacam itu dengan cepat," kata Kinam Kim, naib ketua dan CEO Samsung Device Device.


Tetapi tidak semua orang menyokong pembebasan segera Lee. Anggota Solidariti Rakyat untuk Demokrasi Partisipatif menentang seruan agar putera Samsung dibebaskan.


Menurut kumpulan aktivis, pembebasan Lee menunjukkan bahawa sistem perundangan dapat disalahgunakan untuk membenarkan jenayah korporat.

Presiden Korea Selatan Diminta Membebaskan Putera Samsung dari Penjara Presiden Korea Selatan Diminta Membebaskan Putera Samsung dari Penjara Reviewed by thecekodok on 12:03:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.