Ransomware Akan menangani Seperti Penganas


 Serangan Ransomware di Amerika Syarikat menjadi lebih kerap dan sering berlaku. Itulah sebabnya Jabatan Undang-undang AS sekarang akan menangani serangan ransomware seperti tindakan keganasan.

Dilaporkan oleh Reuters pada hari Sabtu (06/05/2021), sumber rasmi dari Departemen Hukum AS mengatakan bahawa mereka akan meningkatkan keutamaan menangani serangan ransomware seperti tindakan terorisme.


Langkah ini berlaku setelah beberapa serangan ransomware berimpak besar telah terjadi. Seperti serangan terhadap syarikat Colonial Pipeline, yang jaringan saluran paipnya adalah salah satu tulang belakang pengedaran minyak bahan bakar di AS.


Arahan dari Jabatan Undang-undang AS telah dihantar ke semua pejabat penguatkuasaan undang-undang di AS. Arahan tersebut menyatakan bahawa semua maklumat yang berkaitan dengan penyelidikan ransomware mesti dikoordinasikan secara terpusat dari Washington DC.

"Ini adalah proses khusus untuk memastikan kita dapat memantau semua kasus ransomware di mana pun mereka berlaku, sehingga kita dapat menghubungkan pelaku dan kemudian menyelidiki jaringan," kata John Carlin, timbalan jaksa agung utama di Departemen Undang-undang AS.


Seperti yang dilaporkan sebelumnya, sebuah syarikat dari Amerika Syarikat yang bernama Colonial Pipeline terpaksa menghentikan operasinya setelah menjadi mangsa ransomware.


Colonial Pipeline adalah pengendali saluran paip minyak terbesar di AS, yang bertanggungjawab untuk separuh dari bekalan bahan bakar Pantai Timur, dan serangan ransomware telah disebut sebagai serangan digital yang paling mengganggu dalam sejarah.


Sebabnya adalah bahawa jika penutupan berlangsung terlalu lama, ia akan mengganggu bekalan bahan bakar di banyak negara AS, yang akan memberi kesan terhadap kenaikan harga bahan bakar di rantau ini.


Kolonial setiap hari menghantar 2.5 juta tong petrol dan pelbagai bahan bakar lain melalui saluran paipnya yang membentang sejauh 8,850 km dari Pantai Teluk ke timur dan selatan Amerika Syarikat. Mereka juga membekalkan bahan bakar ke beberapa lapangan terbang utama di AS, termasuk Lapangan Terbang Hartsfield Jackson di Atlanta, lapangan terbang paling sibuk di dunia.


Pihak di sebalik serangan ini dilaporkan merupakan sindiket yang disebut 'DarkSide', yang terkenal dengan pelbagai serangan ransomware. Colonial telah meminta bantuan kerajaan AS dan syarikat keselamatan siber seperti FireEye untuk menyelesaikan masalah ini.

Ransomware Akan menangani Seperti Penganas Ransomware Akan menangani Seperti Penganas Reviewed by thecekodok on 5:30:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.