Rusia mahu menarik diri dari ISS, bos NASA bimbang

 


Rusia merancang untuk meninggalkan Stesen Angkasa Antarabangsa pada tahun 2024 dan membina stesen angkasa sendiri. Rancangan ini membuat NASA risau akan hubungan antara Amerika Syarikat dan Rusia di angkasa lepas.

AS dan Rusia telah bekerjasama untuk mengendalikan ISS selama 23 tahun. Walaupun Rusia mengancam untuk menarik diri dari ISS pada tahun 2024, Pentadbir NASA Bill Nelson mengatakan pemerintah A.S. berharap kerjasama ini akan berlangsung hingga sekurang-kurangnya 2030.


"Sekiranya Rusia menarik diri, itu tidak akan berakhir dengan baik," kata Nelson.


Hubungan AS-Rusia menjadi lebih rumit kerana Rusia memberi isyarat akan bekerjasama dengan China untuk menjelajah angkasa lepas. Rusia dan China baru-baru ini menandatangani MoU untuk bersama-sama membangun pangkalan di Bulan.


Sementara itu, NASA dilarang bekerjasama dengan China kerana peraturan Pindaan Wolf yang melarang agensi angkasa AS untuk berbincang dan bekerjasama dengan China tanpa persetujuan eksplisit FBI dan Kongres AS.


"Sekiranya Rusia mulai bergantung pada China, maka saya berharap kita akan mengadakan perlumbaan baru ke Bulan dengan China dan Rusia menentang AS," kata Nelson.


"Selama beberapa dekad, kami telah bekerja dengan Rusia selama lebih dari 45 tahun di luar angkasa, dan saya mahu kerjasama itu terus berlanjut."


Tidak lama dahulu Nelson menghubungi bos agensi angkasa Rusia, Roscosmos, Dmitry Rogozin. Dalam pernyataan rasmi Roscosmos, Nelson telah menyatakan keinginannya untuk terus bekerjasama untuk mengendalikan ISS hingga 2030 dan Rogozin menyatakan sokongannya kepada Nelson.


Tetapi Rogozin beberapa kali menipu perniagaan roket AS, terutama SpaceX. Rogozin juga merupakan yang pertama mengumumkan kepada media tempatan bahawa Rusia akan melancarkan stesen angkasa sendiri pada tahun 2030.


Nampaknya buat masa ini AS dan Rusia akan terus bekerjasama untuk mengendalikan ISS. Setiausaha Akhbar NASA Jackie McGuinness mengatakan bahawa Rusia sudah membuat rancangan pembaikan ISS dan masih menjadualkan penerbangan angkasawan ke makmal angkasa.


"Itu bukan petanda mereka berusaha menarik diri," kata McGuinness.

Rusia mahu menarik diri dari ISS, bos NASA bimbang Rusia mahu menarik diri dari ISS, bos NASA bimbang Reviewed by thecekodok on 1:14:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.