Salji Alps Menjadikan berubah menjadi merah darah


 Di pergunungan Alpen Perancis, beribu-ribu kaki di atas permukaan laut, salji yang biasanya putih kadang-kadang kelihatan berlumuran darah merah. Sebahagian daripada mereka bahkan berlanjutan sejauh bermil-mil.

Tenang, noda merah mengerikan yang disebut darah glasier ini pastinya bukan berasal dari pembunuhan beramai-ramai. Warna ini berasal dari mikroalga yang hidup di salji. Baru-baru ini, saintis menjelajah Alps untuk mengkaji organisma misteri itu.


Dikutip dari Live Science, ekspedisi ini adalah sebahagian daripada projek AlpAlga, misi untuk mengkaji mikroalga yang tinggal di pergunungan pada ketinggian 1.000 hingga 3.000 meter dari permukaan laut."Sama seperti mikroalga mendiami lautan, tasik dan sungai, mikroalga yang ditanggung salji membantu membentuk asas jaring makanan di ekosistem gunung dan cenderung bereaksi terhadap pencemaran dan perubahan iklim dengan cara yang sama," kata Eric Maréchal, koordinator dan Pengarah AlpAlga Makmal Selular dan Fisiologi Tumbuhan di Grenoble, Perancis."Orang ramai mendapat petunjuk mengenai kehadiran alga di lautan, tetapi kurang menyedari mikroorganisma berkaitan yang hidup di tanah di puncak gunung dan salji yang berkumpul di ketinggian itu," kata Maréchal.


Ketika pasukan mendaki gunung di Pegunungan Alpen Perancis, mereka berjalan melalui lingkungan yang penuh dengan kehidupan mikroskopik, seperti di lautan, tetapi di salji, di perairan interstisial di antara kristal ais kecil.


Secara umum, sel mikroalga hanya berukuran seperseribu inci, dan ia boleh wujud sebagai organisma sel tunggal atau koloni terpencil. Mereka menghasilkan gula melalui fotosintesis, dan semua ekosistem memakannya secara langsung atau tidak langsung, sama ada alga tumbuh di lautan cair atau salji padat di pergunungan.


Alga yang berubah menjadi salji merah adalah alga hijau secara teknikal, kerana mereka tergolong dalam filum Chlorophyta dan mengandungi bentuk klorofil tertentu, pigmen hijau yang memungkinkan fotosintesis.


Tetapi selain klorofil, alga ini juga mengandungi karotenoid, pigmen oren dan merah yang sama yang terdapat pada sayur-sayuran seperti wortel. Karotenoid bertindak sebagai antioksidan dan mungkin melindungi alga dari kesan merosakkan cahaya yang kuat dan sinaran ultraviolet yang terdapat di ketinggian.


Semasa alga mekar, apabila sejumlah besar alga tumbuh dengan sangat cepat, salji di sekitarnya dapat kelihatan merah atau oren kerana pengumpulan karotenoid. Itulah sebabnya salji kelihatan seperti darah glasier yang kelihatan mengerikan.


Kesan terhadap ekosistem

Sama seperti pencemaran yang kaya nutrien mencetuskan alga berkembang di lautan, nutrien yang dikirim ke puncak gunung dalam curah hujan dan angin secara teorinya dapat memicu alga berkembang di Alps.


Peningkatan tahap karbon dioksida di atmosfer secara teorinya juga dapat mendorong pertumbuhan alga. Walaupun baik untuk alga, perubahan ini dapat memicu kesan bola salji yang berbahaya di ekosistem sekitarnya.


Sebagai contoh, menurut laporan 2016 yang diterbitkan dalam jurnal Nature, salji kemerahan memantulkan cahaya dengan kurang berkesan daripada salji putih yang tidak berwarna dan oleh itu mencair lebih cepat.


Tidak jelas apakah, seperti pembiakan alga laut, perubahan iklim dan pencemaran akan menyebabkan salji merah muncul lebih kerap, dan berpotensi membahayakan organisma lain di persekitaran.


"Pada titik ini, apa yang kami fikirkan ialah alga mungkin menjadi penanda perubahan iklim, di mana pertumbuhan organisma mencerminkan peningkatan kadar karbon dioksida dan perubahan yang berkaitan dengan persekitaran," kata Maréchal.


Menurutnya, penyelidikan ini tidak hanya dapat mengungkap misteri darah glasier, tetapi juga memberikan gambaran tentang bagaimana ekosistem Alpine dapat berubah seiring iklimnya menghangat.


Pencairan glasier di wilayah kutub sering menjadi berita utama, sebahagiannya kerana kesannya terhadap kenaikan permukaan laut telah banyak dibahas. Tetapi perubahan iklim juga memberi kesan besar pada glasier yang terkunci di darat di kawasan pergunungan, di mana perairan glasier berfungsi sebagai takungan sistem sungai. Dalam jangka panjang, kesan perubahan iklim akan dirasakan di kawasan pergunungan, walaupun jauh dari pantai, "pungkasnya.

Salji Alps Menjadikan berubah menjadi merah darah Salji Alps Menjadikan berubah menjadi merah darah Reviewed by thecekodok on 2:15:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.