Sekali lagi, Samsung mengejek Apple mengenai kamera iPhone 12 Pro Max

 


Samsung cukup rajin melemparkan penghinaan kepada pesaingnya yang paling sukar, Apple. Baru-baru ini dilakukan sekali lagi, syarikat teknologi gergasi Korea Selatan itu menggunakan kemampuan kamera iPhone 12 Pro Max.

Melalui tiga video, Samsung mahu menunjukkan kelebihan kamera Galaxy S21 Ultra berbanding telefon bimbit Apple yang paling mahal. "Menaik taraf telefon anda tidak boleh diturunkan," kata Samsung dalam setiap videonya.


Dalam video pertama, Samsung menunjukkan keupayaan zoom untuk memotret bulan. Galaxy S21 Ultra yang mempunyai kemampuan zoom 100x terbukti lebih unggul daripada iPhone 12 Pro Max dengan zoom sehingga 12x.Dalam video kedua, Samsung menampilkan kamera 108 MP yang dimiliki Galaxy S21 Ultra berbanding kamera 12MP iPhone 12 Pro Max. Foto terperinci roti bakar keju ditunjukkan semasa diperbesar.
Terakhir, ia menampilkan kemampuan S21 Ultra untuk menangkap video dan gambar dalam satu klik, tidak seperti iPhone 12 Pro Max.
Setelah melihat ketiga-tiga video tersebut, adakah anda menyokong Galaxy S21 Ultra atau iPhone 12 Pro Max?

Tetapi perlu diingat, walaupun Apple dan Samsung saling bersaing di pasaran telefon bimbit, kedua-dua syarikat itu sebenarnya bekerjasama antara satu sama lain dari segi komponen. Seperti yang baru-baru ini dilaporkan bahawa Samsung menghasilkan panel OLED yang akan digunakan pada lini iPhone 13 Pro dan Pro Max.


Panel OLED yang digunakan dalam varian Pro dan Pro Max menggunakan teknologi transistor filem tipis polycrystalline oxide (LTPO), yang digunakan Samsung sejak Galaxy Note 20 Ultra. Sementara siri Galaxy S21 menggunakan varian LTPO yang lebih cekap tenaga.


Apple sebelum ini dianggap menggunakan layar dengan kadar penyegaran yang tinggi sejak siri iPhone 12. Namun, rancangan itu dibatalkan kerana gabungan skrin 120Hz dan sambungan 5G akan menjadikan penggunaan bateri terlalu tinggi. Masalah ini diperbaiki dengan teknologi LTPO.


Teknologi LTPO ini memungkinkan layar menyesuaikan kadar penyegarannya secara dinamis, bergantung pada konten yang ditampilkan, yang dapat membantu mengoptimumkan penggunaan kuasanya. Sebagai contoh, kadar penyegaran akan turun menjadi 10Hz ketika menampilkan gambar pegun, dan meningkat menjadi 120Hz ketika digunakan untuk permainan.


Selain itu, LTPO juga menyediakan fitur tampilan yang selalu tersedia untuk iPhone, yang diharapkan mengikuti pendekatan yang sama seperti pada Android. Artinya, layar akan selalu menampilkan waktu dan pengisian bateri, bahkan ketika dimatikan, termasuk ketika ada pemberitahuan.


Secara keseluruhan, Samsung dijangka menghasilkan 80 juta panel untuk iPhone baru.

Sekali lagi, Samsung mengejek Apple mengenai kamera iPhone 12 Pro Max Sekali lagi, Samsung mengejek Apple mengenai kamera iPhone 12 Pro Max Reviewed by thecekodok on 2:17:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.