Stesen Angkasa Dihentam oleh Sampah Angkasa sehingga ia mempunyai lubang

 


Serpihan ruang terlalu kecil untuk mengesan kemalangan ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS). Kejadian ini menyebabkan lubang di salah satu lengan robot Canadarm2.

Canadarm2 adalah lengan robot yang direka oleh agensi angkasa Kanada (CSA). Lengan robot ini telah menjadi sebahagian daripada ISS selama 20 tahun dan berfungsi untuk menggerakkan objek di luar ISS, seperti kargo.


Setelah dipukul instrumen masih berfungsi seperti biasa. Tetapi objek misteri yang merempuh berjaya menembusi selimut termal dan merosakkan tiang di bawahnya.Tidak diketahui kapan perlanggaran ini berlaku, tetapi kerosakan ini hanya dapat dikesan pada 12 Mei semasa pemeriksaan rutin. NASA dan CSA telah bekerjasama untuk mengambil gambar yang jelas dan memeriksa kerosakan yang disebabkan.


"Terlepas dari dampaknya, hasil analisis yang sedang berlangsung menunjukkan bahawa prestasi lengan tetap tidak terpengaruh," kata CSA dalam sebuah blog, seperti dikutip oleh Science Alert, Selasa (1/6/2021).


"Kerosakan itu terbatas pada bagian kecil tiang lengan dan selimut termal. Canadarm2 terus melakukan operasi yang dirancang."


ISS terkena serpihan angkasa sehingga ada lubang.Salah satu lengan Canadarm2 yang mempunyai lubang setelah terkena serpihan ruang angkasa Foto: NASA / CSA

Pegawai CSA menyebut kejadian ini sebagai 'pemogokan bertuah'. Kerana lengan robot mempunyai ukuran yang cukup kecil dengan panjang 17.6 meter dan diameter 35 cm.


Serpihan ruang angkasa memang dianggap sebagai bom waktu yang berdetak untuk kehidupan di Bumi dan kehidupan angkasawan di ISS. Lebih-lebih lagi, kini semakin banyak syarikat melancarkan satelit bersaiz kecil.


Agensi angkasa di banyak negara menyedari masalah sampah ruang ini. Lebih dari 23,000 objek di orbit Bumi rendah telah dikesan untuk mengelakkan perlanggaran antara satelit dan ISS.


Tetapi satu-satunya objek ruang yang dapat dilacak adalah ukuran softball dan lebih besar. Objek yang berukuran lebih kecil sukar untuk dilacak, tetapi jika mereka terbang dengan kecepatan tinggi mereka masih dapat melakukan kerosakan yang besar.


Walaupun kali ini ISS bernasib baik kerana kejadian ini tidak mengancam nyawa tujuh angkasawan di sana, ancaman mengintai sampah ruang angkasa terus meningkat. Tahun lalu, ISS harus melakukan tiga manuver kecemasan untuk mengelakkan perlanggaran dengan puing-puing ruang pada ketinggian 450 km.

Stesen Angkasa Dihentam oleh Sampah Angkasa sehingga ia mempunyai lubang Stesen Angkasa Dihentam oleh Sampah Angkasa sehingga ia mempunyai lubang Reviewed by thecekodok on 2:19:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.