Tanpa disangka, Barisan Drama Korea Ini Ternyata Terpilih Dari Kisah Benar!


 Drama Korea kini menjadi salah satu rancangan kegemaran ramai orang di pelbagai bahagian dunia. Ramai orang menghabiskan masa lapang untuk menghilangkan keletihan dengan menonton drama Korea. Ini tidak lain adalah kerana drama Korea mempunyai plot dan ciri yang menarik. T

Tidak hanya itu, pengaturan yang digunakan juga memanjakan mata penonton, sehingga popularitinya semakin meningkat dan bahkan mengalahkan siri dari negara lain. Walaupun disebut sebagai drama, kadang-kadang jalan cerita yang disampaikan cukup dekat dengan kehidupan seharian kerana banyak drama berdasarkan kisah benar. Tidak syak lagi ini menjadikan penonton lebih mendalam dalam kisah yang disampaikan.


Bagi anda yang mencari cadangan drama Korea, lihat 5 cadangan drama Korea terbaik berdasarkan kisah benar ini!


1. My Wife's is Having an Affair This Week

Drama yang dilakonkan oleh Lee Sung Kyun dan Song Ji Hyo, adalah salah satu drama berdasarkan kisah benar. Drama yang dibuat oleh JTBC ini berdasarkan sebuah filem Jepun dengan tajuk yang sama.


Menceritakan kisah Do Hyun Woo (Lee Sung Kyun) yang suatu hari mendapat tahu bahawa isterinya curang kepadanya dan kemudian dia cuba melindungi perkahwinannya dengan meminta orang di media sosial. Bagi anda yang menyukai drama yang berkaitan dengan kehidupan, mungkin ini boleh menjadi pilihan.


2. Queen for Seven Days


Queen for Seven Days adalah drama Korea yang dibuat di sebuah kerajaan berdasarkan kisah benar. Drama ini ditayangkan pada tahun 2017 dan mengisahkan kisah Ratu Dangyeon yang merupakan isteri dan permaisuri Raja Jungjoong dari Joseon.


Dikatakan bahawa Ratu Dangyeon telah dinikahkan oleh Raja, tetapi setelah 7 hari, dia diturunkan dari jabatannya dan diusir dari kerajaan karena rampasan kuasa yang menyebabkan kematian Raja. Dibintangi oleh Park Min Young sebagai watak utama, drama ini sangat sesuai untuk anda yang suka cerita dengan latar belakang kerajaan.


3. Fight for My Way


Bagi anda penggemar drama Korea, anda mungkin sudah biasa dengan drama yang terbaik ini. Plot drama ini adalah yang diilhamkan oleh kisah benar artis bela diri campuran Jepun dan Judoka, Choo Sung Hoon dan isterinya, Yano Shiho.


Dimainkan oleh Park Seo Joon dan Kim Ji Won sebagai watak utama, menceritakan tentang kehidupan empat rakan, Ko Dong Man (Park Seo Joon), Choi Ae Ra (Kim Ji Won), Kim Joo Man (Ahn Jae Hong), dan Baek Seol Hee (Song Ha Yoon) berusaha untuk mencapai impiannya. Fight for My Way sangat sesuai untuk anda penggemar drama yang dapat menaikkan semangat anda.


4. Gap Dong


Drama genre thriller ini memfokuskan kepada salah satu kes pembunuhan bersiri yang paling terkenal di Korea Selatan, iaitu kes pembunuhan Hwaseong yang berlaku pada tahun 1986-1991. Gap dong menceritakan tentang kejayaan unit polis dalam mencari pembunuh bersiri.


Bagi anda yang gemarkan drama-filem thriller, sangat digalakkan menonton drama ini. Selain plot yang menarik, drama ini juga dimainkan oleh pelbagai bintang terkenal seperti Yoon Sang Hyun, Sung Dong Il, Kim Min Jung, Kim Ji Won, dan Lee Joon.


5. The Hyme of Death


Mungkin anda sudah biasa mendengar nama Lee Jong Suk. Drama ini, yang dilakonkan oleh Lee Jong Suk dan Shin Hye Sun, didasarkan pada salah satu kisah benar penyanyi soprano pertama di Korea Selatan, iaitu Yun Sim Deok dan Kim Woo Jin pada tahun 1920.


Drama 6 episod ini mengisahkan tentang kisah cinta terlarang seorang penulis skrip drama dan penyanyi soprano yang berakhir dengan tragis. Bagi anda yang menyukai drama yang penuh dengan intrik, drama ini sangat sesuai untuk anda tonton.


Jadi itulah 5 cadangan untuk drama Korea berdasarkan kisah benar. Ternyata jalan cerita sangat menarik berdasarkan kisah benar yang berlaku. Selamat menonton!

Tanpa disangka, Barisan Drama Korea Ini Ternyata Terpilih Dari Kisah Benar! Tanpa disangka, Barisan Drama Korea Ini Ternyata Terpilih Dari Kisah Benar! Reviewed by thecekodok on 2:44:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.