Virgin Galactic Sedia Menerbangkan Saintis ke Angkasa

 


Virgin Galactic bersiap untuk melancarkan Kellie Gerardi, seorang penyelidik aeroangkasa dan komunikator sains ke angkasa lepas. Tokoh yang menarik perhatian dunia berkat buku-bukunya dan video TikTok menjadi pakar muatan dalam misi penerbangan Virgin Galactic.

Gerardi, yang menulis sebuah buku berjudul "Tidak Perlu Ilmu Roket: Panduan Pemula untuk Kehidupan di Zaman Angkasa," sedang dalam misi untuk menguji teknologi baru yang berkaitan dengan kesihatan manusia, selain eksperimen lain.

Sebagai penyelidik di Institut Sains Astronautik Antarabangsa (IIAS), Gerardi bekerjasama dengan Virgin Galactic, rakan akademik dan kerajaan, merancang penerbangan dan aktiviti penyelidikan dalam pesawat."Ini pasti mimpi yang menjadi kenyataan bagi saya. Tetapi saya rasa ia juga merupakan preseden yang sangat penting bagi generasi penyelidik, saintis dan angkasawan seterusnya yang akan dapat menggunakan platform seperti Virgin Galactic untuk mencapai semua tujuan penyelidikan mereka, dan mereka tujuan peribadi untuk menjadi. "angkasawan dan terbang ke angkasa lepas dan melakukan perkara-perkara yang pada masa lalu beberapa manusia berpeluang melakukan," kata Gerardi.


"Penerbangan dijadualkan berlangsung antara sekitar 60 hingga 75 minit dan keduanya berangkat dan mendarat kembali di pusat operasi komersial Virgin Galactic, Spaceport America di New Mexico," kata Sirisha Bandla, Wakil Presiden Hal Ehwal Kerajaan untuk Virgin Galactic.


Virgin Galactic setakat ini telah mengembangkan sejumlah kapal angkasa. Yang paling baru diumumkan ialah SpaceShip III. Kapal ini dirancang untuk membawa dua juruterbang dan enam penumpang dalam perjalanan suborbital ke angkasa, dan dilancarkan dari udara oleh VMS Eve, sebuah pesawat pengangkutan besar.


"Kami mempunyai sistem hibrid dengan pesawat dan kapal angkasa. Oleh itu kapal angkasa akan membawa kenderaan kelas kapal angkasa kami ke pelepasan ketinggian tinggi, kapal angkasa kemudian akan menembakkan motor roketnya selama 60 saat. Dan itu cukup untuk membawa Kapal Angkasa ke yang teratas. Dan di sana, kita akan mempunyai tiga hingga empat minit masa mikrograviti di mana Gerardi akan melakukan kerja dan penyelidikannya, "kata Bandla.


Pada masa ini, kata Bandla, Virgin Galactic tidak dapat mengeluarkan lebih banyak maklumat mengenai kapan misi itu akan dilancarkan. Yang jelas, syarikat yang diasaskan oleh Richard Branson bulan lalu mendedahkan bahawa mereka akan memulakan perkhidmatan komersial pada tahun 2022. Jadi, dianggarkan bahawa penerbangan Gerardi akan dilakukan pada awal tahun itu.

Virgin Galactic Sedia Menerbangkan Saintis ke Angkasa Virgin Galactic  Sedia Menerbangkan Saintis ke Angkasa Reviewed by thecekodok on 4:21:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.