Wanita di 5 negara ini rata-rata berkahwin pada usia lebih dari 25 tahun


 Wanita yang menikah pada usia 25 tahun mungkin sudah biasa. Sebenarnya, ia telah menjadi taraf hidup yang mesti diikuti oleh hampir setiap wanita.


Sebagai wanita, kadang-kadang perkara seperti ini sebenarnya mencetuskan tekanan. Pada akhirnya, tujuan perkahwinan hanya untuk memenuhi taraf hidup yang berlaku dan tidak menjadi topik perbincangan orang lain.


Lalu bagaimana dengan wanita di negara lain? Adakah mereka juga berkahwin pada usia 25 tahun? Ayuh, lihat ulasan berikut. Mungkin anda dianggap lambat menikah, tetapi di negara lain dianggap terlalu awal untuk berkahwin.

1. Jepun


Sukar untuk bertemu jodoh kerana kesibukan bekerja dan kos perkahwinan yang semakin mahal adalah sebab mengapa wanita dan lelaki di Jepun enggan berkahwin muda. Rata-rata wanita Jepun berkahwin pada usia 29.3 tahun.


2. Korea


Tidak jauh berbeza dengan Jepun, wanita dan lelaki di Korea juga enggan berkahwin muda. Sebabnya juga berbeza dari kos sara hidup yang semakin mahal, kewangan yang tidak stabil, hingga kesukaran kerjaya ketika berkahwin pada usia muda, terutama bagi wanita. Itulah sebabnya rata-rata wanita di Korea baru berkahwin pada usia 30.4.


Selain enggan berkahwin muda, wanita dan lelaki di Korea juga enggan memiliki anak, kerana menurut mereka mempunyai anak bermakna kos sara hidup akan meningkat. Kadar perkahwinan dan kelahiran yang rendah ini menjadikan Korea sebagai negara dengan kadar kesuburan terendah di dunia.


3. Sepanyol


Berbeza dengan Jepun dan Korea di mana lelaki dan wanita tidak mahu berkahwin pada usia muda, di Sepanyol adalah sebaliknya. Rata-rata, wanita dan lelaki di Sepanyol berkahwin pada usia 27.7. Tetapi, pada hakikatnya, bahkan remaja, mereka dibenarkan untuk berkahwin kerana telah disahkan oleh undang-undang.


Pada mulanya, had umur minimum untuk perkahwinan di Sepanyol adalah 14 tahun, tetapi pemerintah Sepanyol akhirnya menaikkan had umur minimum menjadi 16 tahun.


Nah, dengan perubahan had umur perkahwinan, syarat perkahwinan juga telah berubah, Ladies. Mereka yang berumur 14 tahun hanya boleh berkahwin setelah mendapat kebenaran hakim, sementara mereka yang berumur 16 tahun ke atas boleh berkahwin setelah mendapat kebenaran daripada ibu bapa mereka.


4. Itali


Negara ini yang dikenali sebagai Negara Pizza mempunyai usia perkahwinan rata-rata di atas 30 tahun, anda tahu! Wanita di Itali berkahwin rata-rata setelah berusia 31 tahun. Mereka menganggap bahawa usia 30 tahun adalah usia yang tepat untuk berkahwin dan jauh dari tergesa-gesa. Hmm, apa pendapat anda, Puan?5. Perancis


Nampaknya trend perkahwinan muda juga tidak berlaku di Perancis. Walaupun salah satu bandar di Perancis mendapat jolokan sebagai kota romantis, tetapi sebenarnya ia tidak menjadikan wanita dan lelaki muda di Perancis ingin berkahwin dengan cepat. Rata-rata wanita di Perancis berkahwin pada usia 32 tahun. Sebabnya mudah, mereka mahu melakukan perkara yang mereka mahukan sebelum berkahwin.


Maksudnya, keputusan untuk berkahwin pada usia berapa pun adalah hak individu, yang penting ialah berkahwin dengan orang yang tepat, bukan pada waktu yang pantas. Lagipun, perkahwinan juga bukan persaingan.

Wanita di 5 negara ini rata-rata berkahwin pada usia lebih dari 25 tahun Wanita di 5 negara ini rata-rata berkahwin pada usia lebih dari 25 tahun Reviewed by thecekodok on 6:14:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.