5 Petua Eid yang Menarik Walaupun Melalui Dalam Talian, Jangan Terlepas Kuiz!


Terpisah dengan jarak jauh memang menyedihkan, tetapi kita masih dapat berhubung dengan keluarga kita semasa Idul Fitri melalui aktiviti dalam talian. Terutama sejak wabak itu melanda, ada beberapa detik yang dipaksa untuk berjauhan sehingga pasti persahabatan harus dilakukan dengan baik.

Oleh itu, untuk menjadikannya lebih menggembirakan, kami berkongsi petua untuk anda supaya aktiviti perjumpaan keluarga dalam talian dapat diatur dengan baik dan boleh menjadi alat untuk melepaskan rindu.


1. Mengadakan kuiz

Adalah biasa untuk membuat bilik dalam talian untuk pertemuan keluarga. Untuk menjadikannya berbeza dan suasananya lebih menyeronokkan, ajak keluarga untuk bermain kuiz bersama, contohnya Kahoot !. Anda boleh memaparkan kuiz melalui ciri perkongsian skrin dan membiarkan ahli keluarga lain menyertai pertandingan ini. Sesiapa yang menang, berhak mendapat hadiah.Apa hadiahnya? Ini boleh menjadi pakej yang mengandungi hadiah rahsia yang dihantar ke alamat pemenang atau baki dompet digital OVO / GoPay.


2. Foto bersama tetapi ...

Anda masih boleh mengambil gambar dengan memakai pakaian seragam di bilik mesyuarat dalam talian. Di samping itu, untuk menjadikannya lebih menyeronokkan, anda dan adik-beradik anda yang lain dapat merancang latar belakang untuk digunakan semasa sesi bergambar bersama.


3. Sesi ceramah dalam talian

Selalu ada ibu bapa yang dihormati dan sering memberikan nasihat terbaik semasa lebaran. Beri masa dan tempat untuk memberi kata-kata dan mesej menyentuh yang sering dijumpai secara peribadi. Hitung sebagai alternatif untuk kebiasaan sungkem yang terhalang kerana mereka tidak dapat pulang.


4. Hidup bersama

Terdapat pelbagai platform yang dapat digunakan, termasuk Instagram Live (IG Live), Facebook Live, atau YouTube Live. Anda dapat menunjukkan keadaan lebaran di rumah sambil melakukan soalan dan jawapan yang dihadiri oleh saudara maya.


5. Buat video keluarga yang bergaya

Contohnya adalah cabaran dalam bentuk video bersiri yang dikumpulkan dari semua adik-beradik. Video yang dikumpulkan kemudian diedit menjadi satu video. Anda boleh berkongsi hasilnya di YouTube atau kumpulan keluarga khas setelah hasil penyuntingan keluar. Tidak buruk, kenang-kenangan bersama keluarga pada hari raya tahun ini.

5 Petua Eid yang Menarik Walaupun Melalui Dalam Talian, Jangan Terlepas Kuiz! 5 Petua Eid yang Menarik Walaupun Melalui Dalam Talian, Jangan Terlepas Kuiz! Reviewed by thecekodok on 4:11:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.