InstaForex

Media Australia 'Disekat' YouTube selama Satu Minggu Kerana COVID-19

 


Akaun YouTube salah satu media Australia, Sky News Australia, telah digantung sementara oleh YouTube dan dilarang memuat naik kandungan. Ini kerana kandungannya melanggar dasar yang berkaitan dengan maklumat COVID-19.

YouTube telah melakukan tinjauan terhadap kandungan Sky News Australia di mana banyak video mengandungi maklumat yang salah yang menafikan adanya virus COVID-19.


Selain itu, kandungan Sky News Australia juga mengajak orang menggunakan hidroksiklorokuin atau ivermectin untuk merawat virus COVID-19 tanpa memberikan konteks yang seimbang.


Larangan ini berkuat kuasa pada hari Khamis, (29/7) sehari setelah media Daily Telegraph mengakhiri ruangan biasa Alan Jone di tengah kontroversi mengenai komennya yang berkaitan dengan COVID-19.


Termasuk memanggil Ketua Pegawai Kesihatan New South Wales, Kerry Chant, "bodoh" dalam program Sky News Australia.


Saluran YouTube Sky News Australia mempunyai 1.85 juta pelanggan yang dikendalikan oleh Australian News Channel Pty Ltd dan anak syarikat News Corp Australia telah menerima amaran dan ditangguhkan sementara untuk memuat naik video baru atau siaran langsung pada minggu depan.


"Sky News Australia mengakui hak YouTube untuk menguatkuasakan kebijakannya dan berharap dapat terus menyampaikan berita popular dan kandungan analitiknya kepada pelanggannya tidak lama lagi," kata Sky News dalam satu kenyataan di laman webnya mengenai penangguhan selama satu minggu.


Hasil penangguhan, ini akan memberi kesan kepada penjanaan pendapatan Sky News. Google dan News Corp sebelumnya telah menjalin perkongsian bersejarah setelah menandatangani perkongsian bertahun-tahun pada Februari 2021 di bawah kod tawar-menawar media.


YouTube sendiri belum mendedahkan program Sky News dari mana video tersebut berasal tetapi YouTube mengatakan bahawa banyak video yang menyinggung itu kini telah dikeluarkan. Mereka juga telah mengesahkan langkah mereka untuk menangguhkan akaun Sky News Australia selama seminggu.


"Kami menerapkan kebijakan kami secara sama untuk semua orang dan sesuai dengan kebijakan ini dan sistem teguran warisan kami, membuang video dari dan mengeluarkan teguran ke saluran Sky News Australia," kata seorang jurucakap YouTube.

Previous Post Next Post