4 Tips untuk Winner Winner Chicken Dinner PUBG ala Pro Player

 


Sekiranya anda bermain PUBG Mobile, ada baiknya anda menang dan mendapatkan Winner Winner Chicken Dinner . Inilah petua mengikut pemain pro.

Acara PUBG Mobile Global Championsip Musim 0 di Dubai pada 21-24 Januari 2021 baru sahaja berakhir. Walaupun dibatasi oleh masalah jaringan dan COVID-19, perlawanan disambung semula setelah berehat dua hari.

Hasilnya, pada hari Selasa, 26 Januari 2021, akhirnya Nova Esports dari China muncul sebagai pemenang. Dari Indonesia, Bigetron Red Aliens dan Aerowolf Limax berada di posisi 5 dan 13. Sementara itu, RRQ Athena, yang merupakan cabang Team RRQ di Thailand, berada di posisi ke-11.

1. Gunakan semua senjata

Terdapat banyak senjata yang anda dapati di kawasan penjarahan setiap Peta. Namun, memiliki banyak senjata tidak cukup jika anda tidak dapat menggunakannya. Selain itu, jika penguasaan senjata anda minimum, anda tidak akan dapat menggunakan senjata itu dengan baik.


Ambil Ryzen Bigetron, misalnya, dengan penguasaan bom tangan yang sangat baik. Semasa Grand Final PMGC Musim 0 sahaja, Ryzen telah mendapat 26 pembunuhan dengan bom tangan. Ketepatan lemparan Ryzen dan pergerakan yang baik menjadikan bom tangan sebagai senjata mematikan di tangannya. Anda juga dapat melatih ketepatan lontaran dan bom tangan anda sehingga anda dapat banyak membunuh dalam satu kali lemparan.


2. Memahami senjata yang digunakan

Selain itu, anda juga perlu memahami kelebihan dan kekurangan setiap senjata. RRQ Kenboo di saluran YouTube Team RRQ pernah menjelaskan mengenai jenis senjata di PUBG Mobile. Terdapat sembilan jenis senjata, iaitu senapang serang, senapang sniper bolt action, senapang sniper automatik, SMG, senapang, senapang ringan, pistol, jarak dekat, dan busur silang.


Salah satu senjata kegemaran Kenboo sendiri dalam jenis SMG adalah UZI kerana mempunyai banyak peluru dan kecepatan api yang cepat. Bagi jenis senapang serbu, Kenboo memilih M416. Kelebihan senjata ini ialah ia mempunyai kerosakan besar dan mundur yang stabil.


Sementara itu, melihat PMGC Musim 0, senjata yang cukup digemari pemain pro ialah M416 dan Groza untuk menutup pertempuran dengan AWM untuk jarak jauh.

3. Memahami peranan antara satu sama lain

Melihat perlawanan sengit di PMGC Musim 0, mungkin orang biasa melihat perkara yang paling penting ialah setiap pemain membunuh untuk menang. Namun, kebenaran lebih rumit daripada itu. Dalam PUBG Mobile, ada empat peranan yang harus anda ketahui, yaitu pemimpin, sokongan, pemacu dan scout, dan penembak jitu.

Pemimpin itu sendiri bertanggungjawab menjadi otak permainan dalam pasukan. Ini bermaksud bahawa Pemimpin mesti dapat mengatur pembentukan pasukan, menentukan jalan mana yang harus diambil dan mempunyai keputusan yang tepat dan pantas. Untuk kedudukan Sokongan, anda mesti bersiap sedia untuk menjadi pegawai pertolongan cemas. Tugas utamanya adalah membantu rakan sepasukan dan membawa bekalan bantuan, seperti alat pertolongan cemas. Di samping itu, Sokongan juga mesti membantu apabila berlaku pertarungan pasukan.


Sekarang, untuk kedudukan scout atau tergesa-gesa, tugasnya adalah mencari maklumat di barisan hadapan. Seorang scout atau Rusher mesti bertugas membuka peta dan mencari lokasi musuh. Sudah tentu, anda juga berisiko diserang terlebih dahulu.


Akhirnya, Sniper bertugas memantau kawasan itu dari jauh dan membunuh musuh yang muncul dalam jangkauannya. Dalam pertandingan, Sniper biasanya berada di tanah tinggi seperti tebing atau bumbung bangunan.


Sebenarnya, ada satu lagi kedudukan, iaitu Carry yang biasanya pemain dengan kemahiran menembak yang tepat. Kereta ini mesti dapat membunuh banyak musuh dan unggul dalam pertempuran jarak dekat.


4. Pilih tempat pendaratan yang betul dan penjarahan cepat

Dalam Musim PMGC 0, jelas bahawa kedudukan juga menentukan pencapaian. Oleh itu, pasukan yang berada dalam lingkaran selamat akan mempunyai peluang lebih besar untuk menang. Walaupun bukan sahaja pasukan yang berada dalam posisi selamat menang, ini menambah peluang untuk menang.


Anda lihat, tempat penjarahan yang sibuk bermakna anda akan bertarung dengan sengit di awal permainan. Memang, di tempat penjarahan yang sibuk atau popular, senjata yang boleh didapati juga bagus dengan kerosakan yang besar. Walau bagaimanapun, tidak ada gunanya jika anda terlalu awal. Dalam kes ini, keputusan Pemimpin untuk menentukan di mana hendak boot dan berputar sangat penting untuk membawa kemenangan.