3 Petua untuk Headshot Hebat di PUBG Mobile


Player Unknown's Battle Grounds (PUBG) Mobile memang merupakan salah satu permainan battle royale yang paling popular. Berikut adalah petua untuk menjadi pandai.

Kira-kira 50 juta pemain mengakses PUBG Mobile di dunia dalam sehari. Untuk menjadi pemenang atau mendapatkan Winner Winner Chicken Dinner, setiap pemain memerlukan taktik yang betul.


Di samping itu, kebolehan individu untuk membidik dan menembak lawan juga mesti dimiliki. Hanya tujuan yang salah, musuh dapat mengetahui kedudukan kita. Oleh itu, pertimbangkan petua berikut agar ketepatan tangkapan anda lebih baik dan anda boleh mendapatkan gambar headshot.


1. Laraskan tetapan

Sebelum permainan dimulakan, masukkan tetapan terlebih dahulu. Pastikan persediaan anda adalah yang menjadikan anda selesa bermain. Perkara yang perlu diperhatikan ialah susun atur butang, warna crosshair yang paling selesa di mata, dan tahap kepekaan.


Nah, tahap kepekaan ini boleh mempengaruhi ketepatan menembak. Dengan cara itu, tidak mustahil anda dapat membuat headshot  dan mendapatkan poin dengan mudah dalam satu tangkapan.


Anda juga boleh menyesuaikan crosshair  agar berada di Head Level untuk memudahkan mengunci kepala musuh. Apa yang penting, tetapan ini perlu disesuaikan dengan keselesaan bermain yang anda rasakan. Anda hanya boleh menyalin tetapan yang disarankan oleh pemain pro. Namun, jika anda tidak terbiasa dan sukar menggunakannya, ia pasti akan sia-sia.


Setiap orang, mesti mempunyai tetapan sendiri yang sesuai untuk mereka, begitu juga anda. Oleh itu, anda harus mencubanya sendiri sehingga anda mendapat pengaturan yang selesa.


2. Cari senjata yang betul

Pelbagai pilihan senjata terdapat di PUBG Mobile. Namun, anda pasti tidak akan dapat memilih senjata dengan segera semasa anda turun dari pesawat. Anda boleh menggunakan senjata yang ada terlebih dahulu sehingga anda dapat bertahan di awal permainan.


Sekiranya keadaan kelihatan kondusif dan anda dilengkapi dengan senjata, maka anda boleh menjarah atau mencari senjata lain dengan bebas. Salah satu senjata yang paling mematikan dan mudah dicari adalah Kar98. Senjata ini mempunyai kerosakan yang besar.


Sementara itu, jika anda melihat penurunan air, kemungkinan anda boleh mendapatkan senjata mematikan yang paling penting, iaitu AWM dan M24. Dengan dua senjata ini, anda boleh membunuh lawan dengan satu tembakan tepat di kepala.


3. Teruskan mempraktikkan tujuan anda

Sudah tentu, anda akan menjadi lebih baik dengan banyak latihan. Anda boleh memanfaatkan Mod Latihan dan mempraktikkan tujuan anda di sana sambil mencari senjata yang boleh anda andalkan dan paling selesa digunakan. Kelak, anda akan terbiasa menggunakan senjata dan aksesori mereka.


Contohnya, penggunaan skop, crosshair dan recoil. Penggunaan skop ini mesti dilatih secara berterusan sehingga apabila anda menemui musuh crosshair, ia akan mengunci kepala lawan dengan mudah. Untuk mundur, anda harus berlatih kerana mempengaruhi ketepatan menembak musuh. Sementara itu, anda juga harus melatih tujuan anda ke tempat yang mungkin menjadi tempat persembunyian musuh, misalnya di tingkap yang sempit, atap bangunan, di tebing, dan sebagainya.