7 Masa yang tepat untuk menukar telefon pintar lama anda kepada yang baru


Seiring dengan perkembangan teknologi digital, kehadiran telefon pintar telah menjadi bahagian penting dalam kehidupan manusia. Banyak perkara penting dan penting dapat dilakukan dari peranti telefon pintar ini. Bermula dari komunikasi dan menjalankan kedai hubungan, membaca berita dalam talian, belajar, bekerja dan berniaga hingga transaksi kewangan.


Untuk menyokong semua aktiviti ini, pengeluar telefon pintar bersaing untuk mempersembahkan telefon bimbit dengan teknologi terkini dan futuristik. Setiap tahun mereka melancarkan telefon pintar baru yang ditujukan untuk pelbagai kumpulan. Maka timbul persoalan, bilakah waktu yang tepat untuk mengganti telefon bimbit lama? Adakah setiap tahun atau 5 tahun seperti pilihan raya ?


Tambahan pula, inilah beberapa masa yang baik untuk mengganti telefon pintar baru, selain telefon bimbit mati dan skrin retak.


1. Prestasi telefon menjadi perlahan

Lama kelamaan prestasi telefon pintar dapat merosot. Anda akan merasakannya semasa mengakses aplikasi yang berat. Semakin banyak memori yang digunakan, ia akan membebankan kerja telefon. Terutama jika telefon bimbit sudah cukup tua untuk digunakan. Consumer Technology Association (CTA) melaporkan bahawa jangka hayat purata telefon pintar adalah sekitar 4.7 tahun.


2. Sistem operasi adalah sekolah lama


Sistem operasi seperti Android melancarkan OS baru hampir setahun sekali. Sekiranya OS yang dimiliki oleh telefon pintar anda jauh dari yang terbaru, anda harus menggantinya dengan telefon pintar dengan OS yang dikemas kini. OS lama menjadikan aplikasi telefon pintar sukar dikemas kini. Akibatnya, aplikasi boleh kerap rosak atau bahkan tidak berfungsi. Selain itu, anda juga kehilangan sejumlah aplikasi yang menawarkan pengalaman baru.


3. Bateri habis dengan cepat

Pada masa akan datang, mengecas telefon bimbit hanya memerlukan masa 6 minit

Enam minit adalah nombor yang mustahil semasa mengecas telefon bimbit, tetapi teknologi terbaru ini akan membuktikannya

Semakin kerap digunakan, kualiti bateri telefon pintar juga dapat menurun. Aplikasi yang semakin berat juga menghabiskan bateri dengan cepat. Selepas kitaran pengecasan lebih dari satu tahun, masa siaga bateri tidak akan sama ketika anda mula-mula membelinya. Sekiranya anda mengecas sedikit dan anda tidak dapat keluar dari power bank, anda perlu memikirkan untuk menukar ke telefon pintar baru.


4. Penyimpanan data penuh


Semakin banyak aktiviti fotografi dan aplikasi canggih digunakan, semakin besar penyimpanan data yang digunakan. Apabila sudah penuh, anda tidak boleh melakukan apa-apa lagi. Memperluas slot micro SD biasanya merupakan alternatif, tetapi jika bahagian dalamannya terlalu penuh, anda perlu memikirkan untuk mengganti telefon pintar dengan RAM dan ROM yang lebih banyak.


 5. Kualiti kamera yang buruk


Teknologi kamera telefon pintar terus berkembang dan menawarkan sesuatu yang baru, termasuk dari segi kamera. Sekarang, tidak lama sejak era kamera telefon pintar satu lensa, tetapi 4 lensa, kawan. Sekiranya anda merasakan bahawa fotografi itu penting dan ciri kamera tidak lagi layak, maka ganti telefon pintar dengan kualiti kamera yang lebih baik adalah jalan keluarnya.


6. Teknologi dan ciri baru


Munculnya teknologi baru dan peningkatan yang signifikan dalam sejumlah fitur telah mendorong sebilangan pencinta gadget untuk memiliki telefon pintar baru. Mereka yang mahir teknologi bahkan boleh menukar telefon pintar hampir sekali dalam setahun. Ini merujuk kepada kebiasaan pengeluar telefon pintar yang melancarkan siri baru setiap tahun. Di samping itu, tidak sedikit daripada mereka yang mempunyai lebih daripada satu telefon pintar.


7. Potongan dan Promosi


Siapa yang tidak berminat dengan potongan harga dan promosi? Sekiranya menarik, ini boleh menjadi masa yang tepat untuk mengganti telefon lama dan beralih ke yang baru. Pada awal pelancarannya, pengeluar telefon pintar dapat memberikan faedah kepada pengguna dalam bentuk cashback, voucher dan bundling dengan peranti lain.


Selain itu, membeli telefon pintar melalui e-dagang tertentu juga merupakan alternatif yang menarik untuk mengalami potongan harga dan pulangan tunai.