Aplikasi Zoom Persidangan Video Kini Menyediakan Ciri-ciri Filter dan Effek Wajah

 


Aplikasi perbincangan video perbincangan pada asalnya wujud sebagai platform perjumpaan video rasmi untuk keperluan perniagaan.


Namun, kerana pandemi Covid-19 melanda dunia, pengguna Zoom sekarang lebih biasa, misalnya, orang yang bekerja dari rumah ke orang yang ingin berbual santai dengan rakan mereka.


Kerana itu, Zoom juga menyajikan sejumlah ciri menarik dan menyeronokkan. Contohnya, latar belakang pelik untuk menyokong berbual dengan perjumpaan keluarga, berbual dengan rakan, ke pertemuan dengan rakan pejabat.


Kini Zoom mempunyai ciri baru yang disebut Studio Effects. Fitur ini membolehkan pengguna menambah alis, janggut, dan warna bibir untuk dipaparkan di wajah pengguna semasa sesi Zoom Meeting.


Ciri sebenarnya masih dalam Beta. Zoom pertama kali mengumumkan ciri Studio Effects pada September 2020, tetapi ramai pengguna menjumpainya baru-baru ini.


Pengguna hanya perlu memulakan sesi perjumpaan Zoom kemudian memasuki Tetapan Video. Untuk melakukan ini, luncurkan anak panah di sebelah Hentikan Video di bahagian paling bawah skrin.


Dari sini, pilih "Latar Belakang dan Penapis" kemudian cari "Kesan Studio (Beta)" di sudut kanan bawah. Pengguna mungkin perlu memuat turun pek kesan terlebih dahulu sebelum meneruskan. Proses memuat turun biasanya mengambil masa sekitar satu minit.


Dari sana, pengguna boleh memilih jenis rupa yang mereka mahukan.


Harap maklum, ciri ini belum tersedia untuk semua akaun Zoom dan tidak diketahui sama ada Zoom akan melepaskannya kepada semua pengguna atau bagaimana.


Dalam masa terdekat, Gmail kemungkinan mempunyai pesaing baru. Zoom dikatakan sedang mempertimbangkan untuk membuat perkhidmatan e-mel buatan sendiri.


Zoom dilaporkan sedang bersiap untuk melancarkan perkhidmatan e-mel dan kalendar untuk melengkapkan platform konferensi videonya.


Di satu pihak, ini terdengar masuk akal, kerana mempunyai perkhidmatan e-mel dan kalendar akan memudahkan pengguna Zoom menyegerakkan mesyuarat secara automatik.


Langkah itu lebih cekap daripada memasukkannya secara manual di platform kalendar lain, seperti Gmail.


Laporan itu mendakwa perkhidmatan e-mel Zoom akan berbeza dengan Gmail atau Yahoo, dan kemungkinan akan menjadi platform e-mel 'generasi akan datang'.


Bilakah ciri baru ini akan dikeluarkan? Perkhidmatan e-mel dikhabarkan akan dilancarkan pada tahun 2021.