Baru menggunakan Signal? Lihat 5 Tips berikut

 


Signal tiba-tiba dibanjiri pengguna baru yang berpindah dari WhatsApp kerana dasar privasi terbarunya. Popularitinya juga meningkat setelah Ketua Pegawai Eksekutif Tesla dan SpaceX Elon Musk mengesyorkan aplikasi pesanan ini kepada jutaan pengikutnya.

Signal memang mengutamakan privasi sebagai ciri utamanya. Aplikasi ini menggunakan enkripsi end-to-end yang diaktifkan secara lalai dan merupakan organisasi bukan untung.


Oleh kerana ia dijalankan sebagai organisasi bukan keuntungan, perkhidmatan ini tidak mengumpulkan data pengguna. Sebelum ini, Signal digunakan secara meluas oleh aktivis, orang dalam komuniti penggodam atau mereka yang mementingkan privasi.


Signal tidak mempunyai banyak ciri penyesuaian seperti WhatsApp. Walaupun jauh lebih sederhana, Signal mempunyai beberapa ciri yang dapat menjadikan perbualan lebih selamat dan selesa.


Berikut adalah lima tips dan trik untuk menggunakan ciri Signal,


1. Aktifkan kunci skrin

Signal mempunyai ciri kunci skrin yang akan mengunci aplikasi walaupun telefon terkunci. Ini bermaksud bahawa jika anda ingin membuka aplikasi anda harus menggunakan PIN atau kaedah lain. Untuk mengaktifkan fitur ini, masukkan menu Tetapan dalam aplikasi Isyarat, kemudian Privasi dan aktifkan togol Kunci Skrin.


2. Matikan pemberitahuan Isyarat Bergabung

Oleh kerana banyak orang dalam kenalan anda telah menyertai Signal, telefon bimbit anda pasti sibuk dengan pemberitahuan yang memberitahu anda jika seseorang mempunyai akaun baru.


Ini boleh menjengkelkan, terutama jika pemberitahuan berturut-turut. Nasib baik, pemberitahuan seperti ini dapat dimatikan, dengan pergi ke Tetapan, kemudian Pemberitahuan, kemudian mengklik togol Isyarat Bergabung Kenalan untuk mematikannya.


3. Kaburkan wajah dalam gambar

Pengguna yang mementingkan privasi juga akan berhati-hati ketika mengirim foto dengan wajah orang lain, kecuali mereka mempunyai izin. Untungnya Signal mempunyai ciri untuk mengaburkan wajah secara automatik, yang juga dapat digunakan untuk mengaburkan bahagian foto yang lain, misalnya maklumat pada kad pengenalan.


Untuk menggunakan fitur ini, pilih foto yang ingin anda kirim, kemudian klik butang Blur di layar, kemudian aktifkan togol wajah Blur. Anda boleh menggunakan bahagian lain pada skrin secara manual untuk mengaburkan maklumat tambahan.


4. Padamkan mesej secara automatik

WhatsApp baru-baru ini mengeluarkan satu ciri untuk menghapus mesej secara automatik atau menghilang. Ternyata Signal sudah mempunyai ciri ini terlebih dahulu.


Fitur ini memungkinkan pengguna menghapus pesan yang telah dikirim secara otomatis setelah batas waktu tertentu. Untuk mengaktifkan ciri ini, buka perbualan pada Isyarat, klik nama kenalan kemudian aktifkan togol Mesej Menghilang, kemudian geser pemasa untuk menentukan berapa lama mesej ini dapat dilihat.


5. Padamkan foto dan video secara automatik

Isyarat membolehkan pengguna mengehadkan berapa kali pengguna lain dapat melihat foto dan video yang dihantar. Sekiranya anda telah melepasi had, kandungannya tidak akan dapat dilihat lagi.


Ciri ini serupa tetapi tidak sama dengan ciri mesej yang hilang. Perbezaannya adalah, foto dan video yang dikirim melalui fitur ini dapat dilihat beberapa minggu setelah dikirim, tetapi hanya dapat dilihat sekali atau beberapa kali sesuai dengan batasnya.


Untuk menggunakan ciri ini, pilih foto atau video yang ingin anda hantar, kemudian klik ikon infiniti di sudut kiri bawah. Kemudian hantarkan lampiran seperti biasa.