WhatsApp Web Tidak Boleh Dibuka, Ketahui Sebab dan Cara Mengatasinya


WhatsApp Web  tidak dapat dibuka kerana pelbagai alasan. Walau bagaimanapun, penyebab yang paling biasa adalah masalah sambungan internet. Lalu, bagaimana menyelesaikannya?


WhatsApp Web adalah aplikasi WhatsApp yang memudahkan pengguna menggunakan WhatsApp dengan komputer riba melalui laman web. Cukup buka web.whatsapp.com di komputer atau komputer riba kemudian ikuti arahan yang diberikan untuk menyambungkan akaun WhatsApp pada telefon pintar anda melalui kod QR.


Namun, sebilangan orang sering mengalami masalah ketika membuka WhatsApp Web  di komputer riba. Berikut adalah beberapa sebab mengapa WhatsApp Web  tidak dapat dibuka:


1. Masalah sambungan telefon

Walaupun boleh dibuka di komputer riba, WhatsApp Web sebenarnya hanya digunakan sebagai sokongan. WhatsApp Web  juga mesti disambungkan ke telefon bimbit anda untuk menyegerakkan mesej yang anda terima.


Oleh itu, jika telefon bimbit atau telefon pintar anda tidak disambungkan ke WhatsApp, WhatsApp Web secara automatik tidak dapat digunakan. Sekiranya ini berlaku, cara untuk menyelesaikannya adalah dengan:


- Buka WhatsApp di telefon bimbit anda dan cuba kirimkan pesan, jika ada masalah dengan sambungan telefon bimbit anda, aktifkan mod penerbangan kemudian terus lumpuhkan lagi.


- Selain itu, jika tidak dapat, mungkin juga ada masalah dengan sambungan komputer anda.


2. Masalah rangkaian komputer


Pengguna Web WhatsApp bergantung pada sambungan rangkaian internet di komputer. Sehingga sambungan internet yang stabil juga diperlukan pada peranti komputer. Sekiranya tertulis "Komputer tidak disambungkan" di laman Web WhatsApp, komputer anda mengalami masalah sambungan.


Sekiranya ini berlaku, anda harus memuat semula atau memuat semula halaman Web WhatsApp. Anda juga boleh keluar dari sesi Web WhatsApp dan log masuk semula. Pastikan menggunakan penyemak imbas seperti Chrome, Firefox, Opera, Safari atau Edge untuk menggunakan Web WhatsApp.


3. Masalah dengan sambungan Wi-Fi


Sebab Web WhatsApp tidak dapat dibuka biasanya berkaitan dengan sambungan rangkaian internet. Namun, untuk Wi-Fi tertentu, Web WhatsApp memang disekat atau dihalang.


Sekiranya WhatsApp Web memberitahu anda bahawa anda berada di rangkaian yang menghalang Web WhatsApp berfungsi secara normal, cubalah meminta pentadbir rangkaian untuk mengakses lalu lintas ke web.whatsapp.com, * web.whatsapp, com, dan * .whatsapp.net. Sehingga anda dapat menyelesaikan sebab mengapa Web WhatsApp tidak dapat dibuka di komputer atau komputer riba anda.