Berhati-hati! Jangan Tertipu oleh Pusat Panggilan Bank Palsu


Apabila kita berada dalam kesusahan dan memerlukan pertolongan, tentu kita akan bersyukur jika seseorang secara langsung menghubungi, mendengar dan bersedia menolong. Tetapi daripada dibantu, kita menjadi mangsa penipuan dan menghadapi masalah baru seperti pencurian dana dan pengambilalihan akaun.


Malangnya, penyedia perkhidmatan seperti pusat panggilan bank yang menjadi sasaran pemalsuan nampaknya menutup mata dan tidak proaktif dalam mengambil langkah pencegahan yang menyasarkan masyarakat umum.


Terdapat sedikit usaha untuk mendidik dan memberitahu orang ramai agar berhati-hati agar tidak menjadi mangsa pemalsuan pusat panggilan ini. Sebenarnya, penipuan ini dilakukan di depan mata penyedia perkhidmatan dengan memantau akaun media sosial perkhidmatan kewangan yang berkenaan.


Sebagai pengguna perkhidmatan di era digital, perawatan diperlukan untuk tidak mengeluarkan data seperti nombor telefon yang boleh membawa akibat yang fatal. Penipu sudah pandai mengekstrak data dari media sosial dan memalsukan diri seolah-olah pusat panggilan bank sedia membantu anda.


Tetapi tujuan utamanya adalah untuk menguras kandungan akaun bank anda dengan meminta nombor OTP yang tidak seharusnya diberikan kepada siapa pun.


Penipu juga sangat pandai dan menggunakan beberapa muslihat mudah agar mangsa mereka segera percaya bahawa mereka telah dihubungi oleh pusat panggilan yang berkenaan.


Kemudian setelah mengungkap masalah tersebut, anda akan diarahkan untuk memberikan data seperti nombor akaun, nombor kad ATM yang kemudian akan diarahkan untuk menyediakan OTP untuk menguras dana dalam akaun.


Untuk meyakinkan mangsa, penipu akan memalsukan foto profilnya di WhatsApp dengan logo bank yang dipalsukannya dan ada juga yang membuat akaun perniagaan sehingga ketika mengklik profilnya, maklumat "Akaun Perniagaan Rasmi" akan muncul sehingga akan lebih jauh meningkatkan keyakinan mangsa.


Cara utama penipu menangkap mangsa mereka adalah dengan memantau akaun rasmi institusi yang mereka sasarkan. Apabila pelanggan bank memerlukan pertolongan dan mengirimkan sebutan ke akaun, mangsa akan segera memasuki radar untuk menjadi sasaran penipuan. Nampaknya tindakan ini dilakukan dengan cukup teratur dengan tahap kejayaan yang tinggi kerana dilihat bahawa banyak akaun penipu bersaing untuk bertindak balas dengan segera apabila akaun rasmi disebut oleh pelanggan yang mengalami masalah. 


Penipu mempunyai kemahiran yang tinggi untuk mendapatkan data mangsa. Sekiranya akaun media sosial yang disebutkan telah memberikan maklumat nombor telefon, nombor telefon akan segera dihubungi oleh akaun WhatsApp yang lengkap dengan logo bank dan mengarahkan mangsa memasukkan data sulit. Laman web phsing yang dirancang sedemikian rupa juga telah disiapkan oleh penipu dan dibuat seolah-olah berasal dari Bank. Sekiranya diklik, halaman akan dipaparkan meminta nombor kad ATM dan PIN Mobile Banking. 


Menyimpan data sensitif di telefon bimbit memang berbahaya

Secara teknikal, akaun perbankan internet yang dilindungi oleh token akan lebih sukar untuk dieksploitasi kerana kata laluan satu kali (OTP) token yang hanya dimiliki oleh pemilik akaun. Sementara itu, akaun m-banking yang hanya bergantung pada kata laluan dan PIN agak terdedah untuk menjadi mangsa eksploitasi.


Untuk mengatasinya, ada beberapa perkara yang mesti dilakukan. Pertama, institusi yang menjadi sasaran penipuan harus secara aktif memberikan maklumat dan memberikan maklumat kepada pelanggan atau pelanggan agar berhati-hati terhadap penipuan.


Sekiranya perlu, sediakan pasukan khas untuk menangani akaun palsu ini kerana mereka telah mengganggu dan merosakkan reputasi institusi. Memang ada cek biru pada akaun yang dapat membezakan antara akaun rasmi dan akaun palsu di Twitter. Namun, hanya kumpulan tertentu yang mengetahui perkara ini dan banyak orang biasa yang tidak mengerti, jadi mereka mudah menjadi mangsa penipuan.


Di samping itu, para penipu juga berusaha melakukan tindakan mereka dengan menghubungi mangsa mereka melalui WhatsApp, bersenjata dengan foto profil dan akaun perniagaan WhatsApp yang cukup meyakinkan dalam penampilan.


Institusi yang menjadi mangsa pemalsuan juga tidak boleh berdiam diri dan hanya melaporkan untuk menyekat akaun palsu kerana penipu hanya perlu membuat akaun baru dengan nama lain setiap kali akaun mereka disekat.


Lebih baik jika institusi yang pusat panggilannya sering disalahgunakan kerana penipuan secara proaktif membuat forum bersama dan bekerjasama dengan pihak berkuasa untuk mengenal pasti dan menangkap pelaku penipuan ini, sehingga ada kesan pencegahan dan tidak melakukan perkara yang menyalahi undang-undang.


Sementara itu, pemilik akaun bank disarankan untuk selalu berhati-hati dan tidak pernah mengeluarkan data seperti nombor telefon di media sosial, kerana dapat digunakan sebagai pangkalan data untuk dieksploitasi. Jangan sekali-kali memberikan data sensitif seperti nombor kad ATM apalagi PIN OTP yang dihantar ke SMS anda dengan alasan apa pun.


Sekiranya anda menjadi mangsa penipuan, bank tidak akan mengganti wang anda kerana ini adalah kesalahan anda sebagai pelanggan dan kod OTP, PIN dan nombor kad ATM tidak boleh diberikan kepada sesiapa pun. Walaupun dia mengaku sebagai pegawai bank.

Berhati-hati! Jangan Tertipu oleh Pusat Panggilan Bank Palsu Berhati-hati! Jangan Tertipu oleh Pusat Panggilan Bank Palsu Reviewed by thecekodok on 6:26:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.