Cara Mengetahui WiFi Anda Digunakan Oleh Orang Lain

 


Tiba-tiba sambungan internet menjadi lebih perlahan daripada biasa. Sama ada rangkaian yang tidak baik atau WiFi anda digunakan oleh orang lain.


Semoga tips ini dapat membantu anda untuk mendapatkan talian yang lebih baik tanpa ketinggalan:


1. Periksa lampu penghala tanpa wayar

Penghala tanpa wayar harus mempunyai lampu penunjuk yang menunjukkan kesambungan internet, sambungan rangkaian berwayar, dan juga aktiviti tanpa wayar. Salah satu cara untuk mengetahui apakah ada yang menggunakan rangkaian anda dengan mematikan semua peranti tanpa wayar dan melihat apakah lampu wayarles masih berkedip.


Masalah dengan kaedah ini ialah anda mungkin mempunyai banyak peranti WiFi lain (seperti TV, telefon pintar, atau konsol permainan) untuk dicabut. Proses ini juga tidak memberikan banyak maklumat tambahan.


2. Periksa senarai peranti penghala

Konsol pentadbiran penghala dapat membantu mengetahui lebih lanjut mengenai aktiviti rangkaian tanpa wayar. Untuk itu, masukkan alamat IP penghala ke tetingkap penyemak imbas web. Beberapa router mempunyai alamat IP lalai yang dapat anda gunakan untuk mengakses panel admin.


Jika tidak, anda boleh mencari alamat ini di Windows dengan membuka command prompt (tekan Win + R kemudian ketik cmd) kemudian ketik ipconfig di tetingkap diikuti oleh Enter. Nombor di sebelah 'Default Gateway' atau 'IPv4 address' adalah nombor yang anda cari. Seterusnya, taipkan alamat IP itu di tetingkap penyemak imbas. Anda akan diminta untuk log masuk ke penghala.


Semua penghala berbeza, tetapi setelah anda log masuk, cari bahagian yang berkaitan dengan peranti yang disambungkan (Pengurus Peranti, Peranti Tersambung, Rangkaian Saya, dll.). Kaedah ini harus menyediakan senarai alamat IP, alamat MAC, dan nama peranti (jika dikesan) yang dapat anda temui.


Yang harus anda lakukan ialah membandingkan peranti yang disambungkan ke peranti anda sendiri, untuk mencari pengguna yang tidak diingini.


3. Apa yang harus saya lakukan sekiranya saya menjumpai peranti yang tidak diingini?

Pastikan keselamatan tanpa wayar menggunakan penyulitan WPA2 dan bersiap sedia untuk menyediakan kata laluan baru. Ini akan mengelakkan pengguna yang tidak diingini mengakses rangkaian WiFi anda. Pastikan kata laluan kali ini lebih kuat daripada sebelumnya.