Ciri-ciri Tekanan Darah Galaxy Wach & EKG Boleh Digunakan


 Dua jam pintar Samsung, Galaxy Watch 3 dan Galaxy Watch Active 2, kini dapat mengukur tekanan darah dan juga elektrodiogram (EKG). Tetapi semua itu dapat dilakukan apabila pengguna memasang aplikasi Samsung Health Monitor yang baru saja dilancarkan.


Aplikasi Samsung Health Monitor menerima penandaan CE pada bulan Disember 2020, yang membolehkan perkhidmatan ini berkembang ke 28 negara Eropah. Penandaan CE itu sendiri adalah tanda pentadbiran untuk menekankan bahawa produk tersebut memenuhi keperluan keselamatan, kesihatan dan persekitaran Kesatuan Eropah.


Oleh itu, pengguna di Austria, Belgia, Bulgaria, Kroasia, Republik Ceko, Denmark, Estonia, Finland, Perancis, Jerman, Yunani, Hungaria, Iceland, Ireland, Itali, Latvia, Lithuania, Belanda, Norway, Poland, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland dan United Kingdom dapat dengan mudah dan senang memanfaatkan pelacakan tekanan darah dan elektrokardiogram di Galaxy Watch. Kini aplikasi Samsung Health Monitor juga telah diperkenalkan ke Chile, Indonesia, dan UAE, menjadikan totalnya ke 31 negara baru.


Hampir satu juta orang telah menggunakan aplikasi Samsung Health Monitor untuk menguruskan kesihatan mereka sejak pelancaran awalnya di Korea pada bulan Jun lalu.


Galaxy Smartwatch dapat mengukur tekanan darah melalui aplikasi Samsung Health Monitor dengan melakukan kalibrasi pertama untuk alat pengukur konvensional pada Galaxy Watch 3 atau Galaxy Watch Active 2.


Sekiranya berjaya, tekan Ketuk untuk mengukur tekanan darah bila-bila masa dan di mana sahaja. Peranti ini mengukur tekanan darah melalui analisis gelombang nadi yang dilacak oleh sensor Pemantauan Denyut Jantung.


Program ini kemudian menganalisis hubungan antara nilai penentukuran dan perubahan tekanan darah untuk menentukan tekanan darah.


Elektrokardiogram (EKG) adalah ujian untuk mengukur dan merekodkan aktiviti elektrik jantung. EKG biasanya dilakukan untuk memeriksa keadaan jantung.


Ciri elektrokardiogram berfungsi dengan menganalisis aktiviti elektrik jantung melalui sensor pada Galaxy Watch 3 atau Galaxy Watch Active 2. Cukup buka aplikasi Samsung Health Monitor ketika pengguna duduk dengan selesa, dan pastikan jam tangan pintar dipasang dengan betul di pergelangan tangan.


Seterusnya, letakkan lengan bawah di permukaan rata dan letakkan hujung tangan yang bertentangan pada butang atas jam pintar dengan ringan selama 30 saat. Aplikasi ini kemudian akan mengukur kadar degupan jantung dan irama jantung anda, yang akan diklasifikasikan sebagai Sinus Rhythm (degupan jantung normal dan biasa) atau AFib (ketika jantung berdegup secara tidak teratur).