Sejumlah ciri utama Xiaomi Redmi Note 10 terungkap
 Redmi Note 10 telah disahkan akan dilancarkan bulan depan. Dalam pengumuman yang baru saja didedahkan beberapa hari yang lalu, pelancaran global peranti baru akan berlangsung pada 4 Mac 2021.


Selepas pengumuman, kini giliran Xiaomi India untuk berkongsi beberapa maklumat mengenai Redmi Note 10 melalui halaman khas.


Berdasarkan maklumat yang dimuat naik, telefon pintar ini mempunyai reka bentuk skrin punch-hole. Skrin peranti ini akan disokong oleh Gorilla Glass dan sudah menyokong pensijilan IP52 untuk perlindungan dari air dan debu.


Maklumat itu juga menunjukkan bahawa Redmi Note 10 akan mempunyai pengimbas cap jari sisi badan dan reka bentuk kamera belakang yang sedikit menonjol.


Penambahbaikan juga dibuat untuk maklum balas haptik, keupayaan pengecasan pantas yang lebih cepat, dan audio berkualiti tinggi. Peranti ini dikatakan menggunakan chipset Snapdragon dan kemungkinan besar Snapdragon 750G.


Sebagai tambahan kepada maklumat di atas, kebocoran Xiaomi Redmi Note 10 sebelumnya juga mengatakan bahawa peranti ini akan mempunyai skrin dengan kadar penyegaran tinggi dan lensa utama 108MP.


Sebelumnya, Xiaomi akhirnya melancarkan Mi 11 secara rasmi untuk pasaran global, sebelum ini hanya dijual kepada pengguna di China.


Seperti versi Cina, Mi 11 hadir dengan bentuk badan yang sama dengan beberapa perubahan pada bahagian perkakasan.


Versi global Xiaomi Mi 11 tidak dilengkapi dengan varian RAM 12GB dan memori dalaman 256GB, dan kemampuan pengecas yang lebih kecil.


Dikutip dari Gizchina, Selasa (9/2/2021), Xiaomi Mi 11 hadir dengan dua varian RAM dan memori, yaitu 8GB + 128GB dan 8GB + 256GB.


Lalu bagaimana dengan harganya? Untuk varian standard, Mi 11 akan dijual dengan harga USD 900 atau sekitar Rp 12,6 juta. Sementara varian tertinggi akan dijual dengan harga USD 962 


Hadir sebagai siri perdana, Xiaomi tidak mahu berpuas hati dengan kemampuan perkakasan siri Mi 11.


Dikatakan, Mi 11 hadir dengan layar AMOLED berukuran 6,81 inci (515 ppi), Kaca Gorila Victoria, kadar penyegaran 120Hz, dan sudah mendukung HDR10 +.


Mengenai prosesor, Xiaomi Mi 11 sudah menggunakan Snadragon 888 dan GPU Adreno 660.


Tambahan pula, syarikat ini telah menyertakan tiga kamera belakang, masing-masing mampu 108MP (lensa lebar), 13MP (ultrawide), dan 5MP (makro).


Bagi kamera selfie, Xiaomi telah memasang kamera lensa lebar 20MP. Untuk menyokong prestasi harian, Mi 11 sudah menggunakan bateri 4,600mAh.


Mi 11 hadir dalam lima varian warna, iaitu hitam, putih, biru, ungu dan khaki. Sayangnya, tidak pasti bila telefon bimbit Xiaomi baru ini akan dilancarkan di seluruh dunia.

Sejumlah ciri utama Xiaomi Redmi Note 10 terungkap Sejumlah ciri utama Xiaomi Redmi Note 10 terungkap Reviewed by thecekodok on 5:21:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.