3 Spesies Kumbang Australia Baru Dinamakan Selepas Pokemon Legenda

 


Bagi anda yang gemar bermain permainan Pokemon, anda mesti mengenali 3 burung legenda dalam siri Pokemon Red and Blue, iaitu Articuno, Zapdos, dan Moltres.


Kerana popularitinya, seorang pelajar PhD dalam bidang sistematika dan paleontologi kumbang ini menamakan tiga spesies baru kumbang Binburrum yang jarang berlaku setelah tiga burung legenda.


Memetik laporan melalui Gamerant, Khamis (17/3/2021), Yun Hsiao, peminat Pokemon dan pelajar PhD, memberikan nama saintifik dari tiga spesies kumbang Australia baru, termasuk Binburrum articuno, Binburrum zapdos, dan Binburrum moltres.

Seperti dalam permainan Pokemon, ketiga kumbang ini tidak dapat dijumpai di kawasan yang sama. Yun Hsiao, berkata, Binburrum Articuno hanya boleh dijumpai di tenggara Australia Selatan.


Manakala Binburrum Zapdos terdapat di timur laut Queensland, dan Binburrum Moltres terdapat di timur laut Queensland.


Seperti variasi bentuk Galarian Articuno, Zapdos, dan Moltres, masing-masing dari tiga spesies kumbang ini mempunyai varian warna khas yang membezakannya dengan sepupunya.


Binburrum Articuno adalah sejenis kelabu keperakan, sementara Binburrum Zapdos mempunyai sayap hitam dan prothorax emas.


Sementara itu, Binburrum Moltres mempunyai bahagian atas keemasan sementara bahagian bawah berwarna hitam.


Menurut Hsiao, kumbang ini sangat jarang sehingga hanya terdapat segelintir spesimen dari setiap spesies.


Dia memberi mereka nama Binburrum Articuno, Binburrum Zapdos, dan Binburrum Moltres untuk "menonjolkan kepelbagaian genus" sahaja.

3 Spesies Kumbang Australia Baru Dinamakan Selepas Pokemon Legenda 3 Spesies Kumbang Australia Baru Dinamakan Selepas Pokemon Legenda Reviewed by thecekodok on 4:17:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.