Kena Buli dan Digoda di Media Sosial.

 


Media sosial boleh menjadi platform komunikasi yang mempunyai banyak faedah. Tetapi tidak jarang kita bersentuhan dengan netizen lain yang membuat pengalaman di media sosial tidak selamat dan tidak selesa kerana buli siber dan doxing.

Ini adalah dua perkara yang berbeza, tetapi boleh membahayakan kesihatan mental dan keselamatan diri. Rawatan seperti ini boleh mengakibatkan mangsa menjadi lebih tertutup dan kurang yakin pada diri sendiri.


Ada kegelisahan, kekhawatiran, dan ketakutan yang berlebihan tentang apa yang harus dia lakukan dan bagaimana menangani penilaian orang lain.


Sekiranya seseorang menjadi mangsa buli di media sosial, Berikut beberapa langkah yang boleh diambil agar perkara ini tidak memberi kesan buruk kepada kesihatan mental. Perkara utama yang harus dilakukan, tentu saja, adalah menghadkan penggunaan media sosial.


Elakkan semua sumber buli, seperti membaca media sosial dan mendengar komen daripada orang yang tidak mengenali anda dan tidak mengetahui keseluruhan masalahnya.

Langkah lain yang boleh anda lakukan adalah menenangkan diri sehingga anda dapat mengatasi masalah dengan bijak dan belajar menyusun maklumat yang anda terima.


Sementara itu, mangsa doxing tidak cukup hanya meninggalkan media sosial untuk mengelakkan maklumat peribadi mereka tersebar lebih luas.


Melaporkannya ke platform media sosial dan penegak undang-undang, mendokumentasikan semua laman web di mana data anda tumpah, melindungi akaun perbankan dan meningkatkan keselamatan akaun.


Ubah kata laluan, gunakan pengurus kata laluan, aktifkan pengesahan berbilang faktor jika mungkin, dan perkuat tetapan privasi di semua akaun yang digunakan.


Paling pentingnya mendapatkan sokongan daripada mereka yang terdekat dengan mereka kerana buli dan dox di media sosial oleh netizen adalah sesuatu yang sangat menguras dan beremosi.


Bercakap dengan orang terdekat anda yang mengenali anda, dan siapa yang anda percayai dan percayai kepada anda supaya anda mendapat sokongan.

Kena Buli dan Digoda di Media Sosial. Kena Buli dan Digoda di Media Sosial. Reviewed by thecekodok on 3:44:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.